Läkemedel
Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska läkemedelsbranschen tappar – industrin i Danmark fortsatt framgång

"Sydsverige tjänar på närheten till danska läkemedelsindustrin"
1:52 min

Läkemedelsindustrin i Danmark fortsätter att gå betydligt bättre än i Sverige. Det visar en ny rapport som presenterats av Öresundsinsitutet. Samtidigt har de danska framgångarna börjat mattas av.

– Det är de stora lokomotiven på den danska sidan som har saktat in lite grann. Prispressen på den amerikanska marknaden påverkar de här danska bolagen i hög utsträckning, säger Petter Hartman, VD på Medicon Valley Alliance.

Prispressen på den amerikanska marknaden kommer sig av politiska beslut där Trump-administrationen pressat läkemedelsbolagen för att få ner priserna.

Trots detta fortsätter den danska läkemedelsindustrin att växa och skapa jobb, samtidigt som den svenska fortsätter att tappa. Enligt de senaste siffrorna, från 2015 anställde den svenska läkemedelsindustrin nästan en fjärdedel färre än den danska.

– Den svenska läkemedelsindustrin har haft tuffa år därför att företagen har i högre utsträckning än i Danmark blivit uppköpta, säger Petter Hartman.

Rapporten kan ses som ett inlägg i den pågående striden om var EU ska placera European Medicines Agency, EMA, när myndigheten lämnar England på grund av Brexit. En placering även Stockholm hoppas på.

Men enligt Petter Hartman på Medicon Valley Alliance, som samlar läkemedelsindustrin i Öresundsregionen, har den svenska sidan sundet att vinna på att myndigheten hamnar i Köpenhamn.

– Vi säger ju redan idag hur Sydsverige tjänar på att ha närheten till den danska läkemedelsindustrin.

Enligt rapporten pendlar cirka 800 personer inom läkemedelsindustrin över Öresundsbron och dessa menar Petter Hartman får med sig kunskap som kan utveckla även den svenska läkemedelsindustrin.

Men Anders Olshov, chef för tankesmedjan Intelligence Watch, som också har följt läkemedelsindustrin menar att förväntningarna på att de danska framgångarna ska smitta av sig på Skåne hittills inte har infriats.

– Man hade förhoppningar både om att företagen skulle etablera sig på båda sidor, investera och samarbeta mer men det har förblivit ganska nationellt. Vi har inte sett att de har gått över sundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".