Uppgifter: Flynn erbjöds 100 miljoner för att kidnappa Gülen

I USA undersöker nu den särskilde åklagaren för Rysslandsutredningen huruvida Trumps tidigare säkerhetsrådgivare varit inblandad i en plan på att kidnappa den turkiske predikanten Fetullah Gülen åt den turkiska staten, enligt tidningen Wall Street journal.

Trumps första säkerhetsrådgivare Michael Flynn och hans son ska enligt uppgifter till Wall Street journal ha erbjudits motsvarande över hundra miljoner kronor för att för att föra Fetullah Gülen från hans hem i den amerikanska delstaten Pennsylvania till Turkiet.

Den turkiska ledningen hävdar att Gülen ligger bakom kuppen i Turkiet förra sommaren, något som Gülen själv förnekar.

Kidnappningen ska ha diskuterats på ett möte mellan Flynn och turkiska regeringsrepresentanter i december förra året, enligt källor till Wall street journal.

Samma källor uppger att tidigare FBI-chefen Robert Mueller nu intresserar sig för det här mötet som en del i sin omfattande utredning av kopplingarna mellan Trumps valkampanj och Ryssland.

Nyligen kom de första åtalen i utredningen, då mot Trumps före detta kampanjchef och ytterligare två kampanjmedarbetare. Många frågar sig om också Flynn kommer åtalas.

Flynns advokat säger i ett uttalande att anklagelserna är skandalösa, skadliga och falska, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Trump sparkade Flynn efter bara 24 dagar sedan det visat sig att han ljugit för delar av administrationen om möten han haft med Rysslands dåvarande ambassadör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista