Kamera på husfasad och läsplatta.
En övervakningskamera på en husfasad i Husby. Polisen har tillgång till kamerorna live både via surfplatta och på telefonen. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT.

Polisen får utökat tillstånd av kameraövervaka i flera Stockholmsförorter

2:24 min

På grund av grov brottslighet har Länsstyrelsen i Stockholm gett polisen ett utökat tillstånd för kameraövervakning av allmänna platser i Husby, Rinkeby och Tensta. Tillståndet ska gälla i fem år.

Harriet Schaffer Ullman är jurist på Länsstyrelsen i Stockholm. Hon säger att man fick väga integritetsintresset mot behovet av övervakning för att stävja brott.

– Vi ska ju väga behovet av övervakning på platsen mot integritetsintresset. Då har jag gett tillstånd, men begränsat det i tid och villkorat det så att man inte får bevaka personers privata bostäder, entréer eller trottoarerna precis utanför bostäderna, säger Harriet Schaffer Ullman.

På några av platserna har polisen redan kameraövervakning.

Men det nya tillståndet ger möjlighet att använda ny teknik, kameror som kan filma 360 grader och zooma in på detaljnivå. Tillståndet gäller också en längre tid, alltså fem år.

På frågan om varför integritetsintresset inte vägde tyngre än övervakningsbehovet svarar Harriet Schaffer Ullman så här:

– Dels så är det ju mängden av brott, typen av brott och ett så pass tydligt underlag för behovet av övervakning på de här platserna. Det är ju brott som påverkar tryggheten, misshandel, dråp, mord, olika typer av sexuella ofredanden, våldtäkter och narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista