Rohingyer i Bangladesh köar för att få hjälp.
Rohingyer som tagit sig från Burma till Bangladesh köar för att få hjälp. Foto: Dar Yasin/TT

Flyktingarna vittnar: Vi har inget annat val än att fly

"Vi tvingades att hoppa i vattnet och fick simma in hit"
2:15 min

I Bangladesh fortsätter nya rohingyer att komma från Burma. De är muslimer och fördrivs av den burmesiska militären i vad FN har kallat etnisk rensning.

Över 600 000 rohingyer har på bara en och en halv månad flytt till södra Bangladesh och strömmen av flyktingar är inte över. Vår migrationskorrespondent Alice Petrén, som är i Cox's Basar, var tidigt i morse på plats där nya rohingya nu ofta kommer:

Vi åkte längs den milslånga stranden i mörkret och gryningen och såg fiskare. Men plötsligt möter vi på en hel grupp rohingya – ett 60-tal människor – stå blickstilla längs med vägen. De har just stigit i land och är sjöblöta och skakar av köld, särskilt männen.

– Vi lämnade Burma vid midnatt, berättar Nuur Hussein, en 45 årig flerbarnspappa.

– Efter flera timmar till havs tvingades vi att hoppa i vattnet och fick simma in hit, fortsätter han.

De flesta verkar vara i chock och stirrar tomt framför sig, helt tysta. En man skakar så häftigt att jag måste gnugga hans rygg och mana honom att röra på sig.

Över hälften är barn och många så små att de inte går själva. Flera av barnen är också helt nakna. Nästan alla - vuxna som barn - är barfota.

– Här åkte just gränspolisen förbi utan att stanna och nej, det gör inget, säger min kollega Taib.

Ingen omedelbar hjälp möter rohingya – inga filtar, vattenflaskor eller kex till exempel.

Vid kusten i Burma finns telefonnummer att ringa för att komma med en båt till Bangladesh. Nuur Hussein säger att det kostade 600 kronor per person – en stor summa för dessa utfattiga, statslösa bönder.

– Efter att Burmas militär hade bränt ner vårt hus för tio dagar sedan och hotat oss till livet fanns inget val, säger han.

Varningen från FN:s säkerhetsråd till Burmas regering om att sätta stopp för våldet och vad FN kallar etnisk rensning har tydligen inte mycket effekt. Två andra flyktingbåtar gick ut i går kväll och enligt officiella siffror anländer varje dag 2 000 nya rohingya hit. Någon dag kom 13 000, en annan dag 8 000.

Biståndsorganisationer understryker att detta fortsätter att vara en akut katastrofsituation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".