Delad bild: Man i gul kostym som talar i mikrofoner och man i svart-grön kostym som talar i mikrofon.
1 av 2
Zimbabwes president Robert Mugabe och tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa. Foto: Jekesai Njikizana/TT, Tsvangirayi Mukwazhi/TT.
Robert Mugabe och Grace Mugabe, här på en rally i Gweru, Zimbabwe, september 2017. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.
2 av 2
Presidenten -- och hans efterföljare? Robert Mugabe med frun Grace. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.

Robert Mugabe på fallrepet i Zimbabwe – utmanas av vicepresidenten

1:53 min

I Zimbabwe har senaste veckans politiska utveckling blottat stora sprickor i regeringspartiet ZANU-PF. Och allt fler talar nu om att president Robert Mugabe håller på att tappa kontrollen över det land han styrt i nästan fyra decennier.

– Låt mig vara tydlig, vi har övergett Mugabe, säger generalsekreteraren för Zimbabews krigsveteraner Victor Matemadanda till anhängarnas jubel.

Och tillägger:

– Han är inte längre en av oss.

De inflytelserika krigsveteranerna har länge tillhört Mugabes lojala kärntrupper och att de nu lämnar skeppet ses som ännu ett slag mot presidenten, som styrt Zimbabwe sedan 1980.

Den senaste veckan har det politiska landskapet i Zimbabwe förändrats. I måndags sparkade Robert Mugabe sin vicepresident Emerson Mnangagwa, en lojal före detta befrielsekrigare som jobbat nära Mugabe i över 40 år.

Mnangagwa var en av favoriterna till att ta över efter den 93-årige Mugabe, som visat allt fler tecken på att åldern tar ut sin rätt.

Bakom sparkandet anas Robert Mugabes fru Grace Mugabe, som själv aspirerar på presidentposten efter sin make, och som nu väntas utses till ny vice president på regeringspartiet ZANU-PF:s kongress om en månad.

Samtidigt är Grace Mugabe en kontroversiell figur – även inom regeringspartiet – och ökänd för sin polariserande retorik och sitt liv i lyx.

Maktkampen mellan Grace Mugabe och Emerson Mnangagwa har varit bitter och giftig – och allt svårare för partiet att dölja.

Senaste veckan har allt skett i öppen dager. Vicepresident Mnangagwa har uteslutits ur partiet, flytt landet men lovat att komma tillbaka och motarbeta paret Mugabe.

Ett hot att ta på allvar, då han antas ha betydande delar av Zimbabwes säkerhetsapparat på sin sida. Krigsveteranerna har öppet bytt sida och i Zimbabwe väntar nu många spänt på nästa drag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista