En kapad lastbil körde i hög vart genom Drottninggatan. Räddningstjänst, ambulans och polis tillsammans på platsen.
Efter terrordådet aktualiserades frågan om bättre samordning under ett terrordåd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SOS Alarm visste inte var polisen befann sig under terrordådet i Stockholm

"Vi har svårt att sätta ihop en samlad lägesbild "
1:38 min

Det var svårt för SOS Alarm att få en samlad lägesbild av vad som hände under terrordådet i Stockholm i april.

Anledningen var att larmtjänsten inte har möjlighet att se polisens position – vilket gör att viktig information missas.

Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april har SOS Alarm inlett en intern utredning av hur deras arbete fungerade. Där konstaterar SOS Alarm att dom klarade belastningen med alla de 317 samtal som ringdes in.

Däremot hade SOS Alarm svårt att få en klar bild över situationen - något som försvårade kontakten med andra krisberedskapsaktörer som Länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Enligt Sophie Abrahamsson på SOS Alarm, beror det här på att SOS Alarm inte kan ta del av polisens egna information - så som positionen för polisbilarna eller polisens interna kommunikation.

– Det innebär ju att vi har svårt att sätta ihop en samlad lägesbild och vidarebefordra den till andra aktörer.

Det är problematiskt menar hon, eftersom SOS Alarm snabbt måste få ut informationen.

SOS Alarm vill nu försöka få en större samverkan med polisen.

Men enligt polisen kan de inte dela med sig av sina uppgifter om exempelvis olika polisfordon befinner sig på grund av sekretess.

I ett mail till Ekot skriver polisen att det vid terrorattentat, som det på Drottninggatan, är polisens uppgift att samordna och leda situationen och att de då samverkar med andra aktörer direkt på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".