De såg sina föräldrar dödas av Burmas militär

2:15 min

FN har anklagat Burma för etnisk rensning av muslimska rohingya. Över 600 000 rohingyer har flytt över till grannlandet Bangladesh sedan slutet av augusti, men nya fortsätter att komma från Burma. Och de berättar alla om våld och övergrepp som de har utsatts för.

30-årige Mohammad Ayaz såg kvinnor våldtas och sina föräldrar dödas av burmesisk militär mitt framför ögonen på honom:

– Jag såg det med egna ögon. Det var militären som dödade och våldtog, säger Mohammad Ayaz.

De var nio i familjen, men fem är nu döda. Två bröder står bredvid honom i en backe full med rohingya, som kom hit till området i södra Bangladesh så sent som i torsdags. De sitter i skuggan under träden mitt emot det stora flyktinglägret och väntar på hjälp.

Systern Sharkat Ara överlevde, men blev våldtagen:

– Hon fick genast medicin, säger hennes storebror och visar mig några papper. Systern visar sig vara kvinnan som sitter bredvid lutad mot ett träd. Hon har lagt en slöja över ansiktet, men kroppens skakningar avslöjar att hon gråter.

– Hon är mycket ledsen, säger Mohammed Ayaz.

Mellan Bangladesh och Burma finns trevande kontakter om repatriering av de muslimska rohingyerna, men få verkar tro att det kommer att ske och än så länge fortsätter flykten från Burma.

Sedan jag var här sist i mitten av september är skjulen nu mångfalt fler och hänger rangligt längs sluttningar där alla träd huggits bort.

Från burmesiskt håll har hörts gliringar om att Bangladesh förhalar samtalen för att få än fler miljarder kronor i bistånd, något som förstås avvisas här och i stället uttrycker man besvikelse över omvärlden, som man anser är alldeles för lam mot Burma. 

Nästan alla här bär på liknande trauman och sår som Mohammed Ayaz och hans syskon, men psykvård är kanske den mest eftersatta vården i detta katastrofläge. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista