Hezbollahs ledare Hassan Nasrallah säger i ett tv-tal att Hariri arestterats av Saudiarabien.
Hezbollahs ledare Hassan Nasrallah säger i ett tv-tal att Hariri arestterats av Saudiarabien. Foto: ANWAR AMRO

Oklart om Libanons premiärminister är kvarhållen

Hariri i saudisk husarrest
2:35 min

Det är fortfarande oklart om Libanons avgångne premiärminister Saad Hariri befinner sig i husarrest i Saudiarabien eller inte.

Anklagelsen framfördes senast igår av Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Men ryktet om att Hariri kidnappats skakar om Arabvärlden och uppgifter i flera internationella medier tycks styrka ryktet.

Hariri befann sig i Riyadh i Saudiarabien när han avgick för en vecka sedan, under förevändning att hans liv var i fara.

Hariri tillbringar enligt uppgift sin tid i en villa som ligger inom ett område som tillhör hotell Ritz Carlton, där flera av de gripna Saudiska prinsarna och ministrarna sitter i lyxhäkte.

Han har inte återvänt till Libanon och inte hörts av på en vecka. När han landade i Saudiarabien, den tredje november, ska saudisk polis ha omringat flygplanet och konfiskerat Hariris mobiltelefon.

Dagen därpå satt han i en Tv-studio i Riyadh och förklarade att han avgår, samtidigt som han gick till skarpt angrepp mot Iran och libanesiska Hizbollah.

Det där var inte Hariris egna ord, säger en källa till den brittiska tidningen Independent.

Visserligen är Hariri och Hizbollah politiska fiender. Hizbollah har anklagats för delaktighet i mordet på Saad Hariris far, Rafik Hariri 2005.

Men i det ytterst bräckliga politiska lugn som rått i Libanon trots kriget i Syrien, skulle Hariri aldrig ha valt de skarpa orden, anser de flesta bedömare.

Hizbollah ingår i den regering han lett och samma dag som Hariri flög till Saudiarabien för en dryg vecka sedan, träffade han Irans toppolitiker Ali Akbar Velayati.

Velayati öste då beröm över Hariris koalitionsregering.

Det fanns inget som tydde på att Hariri en dag senare skulle avgå och skylla på Irans ondska.

Spekulationerna i Mellanöstern kretsar därför kring Saudiarabiens syfte. Vissa bedömare hävdar att Saudiarabien, särskilt den unge otålige kronprinsen, Mohamed Bin Salman, bestämt sig för att Hariri var för svag.

Med meningen att Hariri bidragit till Hizbollahs legitimitet när han valt att samarbeta istället för att konfrontera Iran och Hizbollah.

Med Hariri borta, blev det lättare för Saudiarabien att klassa Libanon som iransk lydstat och uppmana alla Saudiska medborgare att lämna landet av säkerhetsskäl vilket man gjorde i måndags.

Ingen väntar sig ett regelrätt krig mellan Iran och Saudiarabien, stormakterna krigar genom ombud, och en israelisk kommentar sa häromdagen att Saudiarabien försöker få Israel att utföra det smutsiga arbetet genom att starta krig mot Hizbollah.

Även Hizbollahledaren Hassan Nasrallah påstod igår att Saudiarabien betalat Israel för att gå till attack, samtidigt som han avfärdade farhågorna och hävdade att det inte är troligt att Israel väljer att inleda en konfrontation i nukläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".