Nordiska motståndsrörelsen, arkivbild från oktober 2016.
Nordiska motståndsrörelsen, arkivbild från oktober 2016. Foto: Tommy Söderlund/TT

Polisen splittrade nazistisk demonstration i Göteborg

1:12 min

Runt 16 personer som deltog i en Nordiska motståndsrörelsens olovliga demonstration i Göteborg omhändertogs av polis idag vid lunchtid.

Det var vid lunchtid som polisen fick larm om att ett 60-tal personer från Nordiska motståndsrörelser samlats vid parkeringen utanför Liseberg.

– Snart framgår det att de ska demonstrera. De har inget tillstånd för detta och polisen möter upp. De blir stoppade vid Korsvägen och uppmanas där att avbryta, säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen region Väst.

Det var vid lunchtid som polisen fick larm om att ett 60-tal personer från Nordiska motståndsrörelser samlats vid parkeringen utanför Liseberg.

De var svartkädda och en del av dem bar fanor när de började tåga mot Korsvägen, inte långt ifrån platsen där Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i samband med bokmässan i slutet av september, och även i en mindre, demonstration utan tillstånd för två veckor sedan.

Vid dagens manifestation omhändertog polisen åtta personer, de misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten.
Med hjälp av helikopter och polisbilar kunde polisen sedan omhänderta ytterligare runt åtta demonstranter som sprungit ifrån platsen. Nu ska förhör hållas.

Det förekom inga motdemonstrationer och ingen ska ha skadats under insatsen enligt polisens presstalesperson Ulla Brehm.

– Vi har inga uppgifter om personskador eller skadegörelse eller något sådant, säger Ulla Brehm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista