Gråhårig man med skägg.
Jan Björklund presenterade Liberalernas skuggbudget. Foto: Noella Johansson / TT

Björklund: Alliansen behöver inte ge besked om regeringsfrågan innan valet

1:11 min

Det behövs inte ett gemensamt besked från Alliansen om hur man ser på regeringsfrågan före valet.

Det säger Liberalernas partiledare Jan Björklund i Ekots lördagsintervju.

Alliansens fyra partier har sedan länge helt olika syn på regeringsfrågan. Om Alliansen blir mindre utesluter Liberalerna och Centerpartiet en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna, medan Kristdemokraterna och Moderaterna ändå kan tänka sig regera.

– Jag kan tala för Liberalerna. Vi kommer inte att sätta oss i en regering som blir beroende av att förhandla med Sverigedemokraterna. Och vi kommer inte att återigen släppa fram Vänsterpartiet i den maktposition de nu har. Det är det svar vi har. Och sen får varje parti ge besked på den punkten, säger Jan Björklund. 

Frågan är om Alliansen kan gå till val UTAN att ge ett gemensamt besked.

Annie Lööf tycker inte det. Hon vill att partierna enas om en gemensam linje i regeringsfrågan före valet.

Men det tycker inte Liberalernas Jan Björklund alls är nödvändigt, eftersom det är lika otydligt hur en eventuell rödgrön regering skulle kunna se ut.

– Väljarna har ju inte en aning om vad som händer om man röstar på Socialdemokraterna, har man med Jonas Sjöstedt eller inte. De ger ju inga besked. Vi ger ändå beskedet att vinner vi, så regerar vi. Det beskedet är ju väldigt oklart på den rödgröna sidan. Vi ger mycket tydligare besked än vad de rödgröna gör, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista