Delad bild: Demonstration mor försämringar i assistansersättning, och Försäkringskassans logotyp.
Det har varit många och skarpa reaktioner mot Försäkringskassans tolkning av dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Jessica Gow/TT, Anna Hållams/TT

Assistansersättningen: Personalen förvirrad

1:40 min

Den senaste tidens motstridiga besked om hur lagen om assistansersättningen ska tolkas efter en ny vägledande dom, har lett till förvirring och osäkerhet om rättsläget bland Försäkringskassans personal som handlägger ersättningen inom LSS.

Det säger Thomas Åding som är vice ordförande för fackförbundet ST på Försäkringskassan.

– Det är ju tuffa beslut att fatta som det är, det är inte lätt. Därför är det otroligt viktigt i sådana här svåra ärenden som assistansen är att man har ett tydligt och klart rättsläge. Med all önskvärdhet önskar handläggarna och vi inom Försäkringskassan ha ett tydligt rättsläge.

Finns det risk för att det blir felaktiga beslut?

– Det är svårt i dag att veta vad som blir felaktiga beslut. Men en osäkerhet vad som är rättsläget gör att risken finns för att beslut fattas som senare visar sig vara felaktiga.

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen riskerar flera tusen personer med funktionsnedsättning att förlora sin assistansersättning. Men den tolkning av domen som Försäkringskassan gjort har starkt ifrågasatts och domaren i Högsta förvaltningsdomstolen, justitierådet Thomas Bull, har själv sagt att myndigheten tolkat domen fel.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler har kallats till riksdagens socialutskott och utskottets vice ordförande, socialdemokraten Anna-Lena Sörenson, vill att Försäkringskassan ändrar sin praxis.

De här turerna har nu skapat en svår situation både de som söker och de som handlägger assistansersättningen, säger Thomas Åding på ST.

– Vi önskar från fackförbundets sida att det här reds ut fortast möjligt. Att medlemmarna får ett tydligt och klart rättsläge att jobba efter och ett tydligt och klart handläggningsstöd.

– Vi önskar att både Försäkringskassans ledning, departementet och domstolen ganska snabbt kommer överens om hur det är vi ska jobba, säger Thomas Åding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista