Ian Wachtmeister på sitt kontor
1 av 12
Ian Wachtmeister - tidigare partiledare för Ny Demokrati Foto: Maggie Strömberg/Sveriges Radio
Ian Wachtmeister
2 av 12
Ian Wachtmeister Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bert Karlsson och Ian Wachtmeister, Ny Demokrati, jublar över valresultatet.
4 av 12
Bert Karlsson och Ian Wachtmeister, Ny Demokrati, jublar över valresultatet. Foto: TT
Presskonferens när Bert Karlsson hoppar av som partiledare för Ny Demokrati efter bara två veckor på posten. Till höger på bilden Ian Wachtmeister.
5 av 12
Presskonferens när Bert Karlsson hoppar av som partiledare för Ny Demokrati efter bara två veckor på posten. Till höger på bilden Ian Wachtmeister. Foto: Dan Hansson / SvD/ TT
Ian Wachtmeister
6 av 12
Ian Wachtmeister Foto: Claudio Bresciani/TT
Bengt Westerberg lämnar TV-studion när Ian Wachtmeister och Bert Karllsson kommer in och sätter sig.
7 av 12
Bengt Westerberg lämnar TV-studion när Ian Wachtmeister och Bert Karllsson kommer in och sätter sig. Foto: TOMAS ONEBORG
Ny Demokratiledarna Bert Karlsson och Ian Wachtmeister
8 av 12
Ny Demokratiledarna Bert Karlsson och Ian Wachtmeister Foto: Anders Holmström
Bert Karlsson ovh Ian Wachtmeister skojar med socialdemokraternas valaffisch inför riksdagsvalet 1991
9 av 12
Bert Karlsson ovh Ian Wachtmeister skojar med socialdemokraternas valaffisch inför riksdagsvalet 1991 Foto: HANS T DAHLSKOG
Ian Wachtmeister talar på Sverigedemokraternas kommunkonferens 2010.
10 av 12
Ian Wachtmeister talar på Sverigedemokraternas kommunkonferens 2010. Foto: Mats Andersson / TT /
Ian Wachtmeister, greve, företagsledare och fd politiker, i Tv-husets entré.
11 av 12
Ian Wachtmeister, greve, företagsledare och fd politiker, i Tv-husets entré. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Alf Svensson, fd partiledare (KD), och Ian Wachtmeister, fd partiledare för Ny Demokrati, anländer till riksdagens öppnande i riksdagshuset i Stockholm.
12 av 12
Alf Svensson, fd partiledare (KD), och Ian Wachtmeister, fd partiledare för Ny Demokrati, anländer till riksdagens öppnande i riksdagshuset i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ian Wachtmeister är död – blev 84 år

2:12 min

Ian Wachtmeister är död. Det bekräftar hans hustru för Svenska Dagbladet

Den kontroversielle greven, politikern och författaren blev 84 år gammal.

"Drag under galoscherna" och ett parti som skulle prata "så att folk förstod". 

När Ny Demokrati gjorde entré på den svenska politiska scenen fick svenska folket för första gången på allvar möta den excentriske greven.

Han hade förvisso varit en flitig debattör sedan 1970-talet, men när han tillsammans med skivbolagsdirektören Bert Karlsson bildade parti blev han en figur på var mans läppar. 

Ny Demokrati utmärkte sig som ett parti med högerpopulistiska drag när Ian och Bert började kampanja inför valet 1991. Bakgrunden var att Bert Karlsson fått en fråga från tidningen Hänt i Veckan om att utse en regering på skoj – där Ian Wachtmeister utsågs till statsminister. 

– Alla tog det på skämt naturligtvis, förutom Ian. Han ringde mig ganska snabbt, säger Bert Karlsson i P3 Dokumentär om Ny Demokrati. 

De båda männen träffades 1990 – och året efter kom Ny Demokrati in i riksdagen. 

– Vi hade samma uppfattning och så sa jag "vi kanske skulle köra på ett parti?", säger Ian Wachtmeister i P3 Dokumentär. 

De största frågorna var sänkta skatter och en restriktiv flyktingpolitik – vilket gav ett väljarstöd på 6,7 procent. 

Inför valrörelsen 1994 hoppade Wachtmeister av som partiledare, kort därefter drog sig Bert Karlsson ur – och partiet hamnade på 1,5 procent av röster i valet samma år. 

Att greven från Södermanland, född på julafton 1932, skulle ge sig in i politiken var mer eller mindre en tidsfråga, enligt honom själv.

– Jag var oändligt uppkäftig. Det första referatet om mig var i en skoltidning där det stod att jag var en "ekvilibrist i uppkäftighet" när jag var tio år. Så jag har hela tiden opponerat mig mot överheten, sa han i P3 Dokumentär. 

Ian Wachtmeister gick på Lundsbergs skola 1943 till 1951, gjorde sin värnplikt som underofficer vid Kustartilleriet och utexaminerades som bergsingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan 1957.

– Jag kom in i stålindustrin. Och då var jag ofta med i debatter som skulle handla om industrin, men då gled det ofta över i politik. Och då tyckte folk att jag var giftig. Då växte det fram något slags politiskt intresse, sa han i P3 Dokumentär.

Under 60-talet arbetade Ian Wachtmeister bland annat som reklamchef, exportchef och marknadsdirektör innan han blev VD för Oxelösunds Järnverk 1970. 

Under åren fortsatte han som företagare, grundade företagsgruppen The Empire och var med och introducerade Soda Streamern i Sverige. 

Under 2000-talet var Ian Wachtmeister, vid sidan av företagandet, även rådgivare åt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

Han fortsatte delta i den offentliga debatten, gav ut böcker och skrev debattartiklar. 

Tidigare i år meddelade Wachtmeister att han var svårt sjuk i cancer.

Kristdemokraternas förre partiledare Alf Svensson var nära vän med Ian Wachtmeister. 

– Han var oerhört omtänksam och hade även ett mycket gott hjärta. Samtidigt som han älskade att gyckla och provocera. Vi hade under åren Ny Demokrati satt i riksdagen många hårda debatter, men vi kunde ändå behålla vår vänskap, säger Alf Svensson.

Partiledarkollegan Bert Karlsson från Ny demokrati minns Ian Wachtmeister:

– Han var en fantastisk debattör. Den enda som kunde spöa honom verbalt var Göran Persson. De hade en debatt om ekonomi i riskdagen mot slutet. Då åkte han dit faktiskt, säger han till TT.

Enligt Berg Karlsson passade de båda ihop eftersom Ian Wachtmeister var en person som vågade ta ställning. Han beskriver sin forna partiledarkollega som en lättsam som person — när det passade:

– Sedan kunde han växla om man var oense med honom politiskt.

– Han kunde prata med precis alla personer. Det var kanske också det som gjorde att han slängde sig upp i näringslivet, säger Bert Karlsson till TT.

Ian Wachtmeister blev 84 år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista