Spanien, Katalonien
Demonstration i Barcelona, bild från 11 november 2017. Foto: PAU BARRENA

Specialgrupp ska motverka falska nyheter – felaktig information florerar kring krisen i Katalonien

1:23 min

En specialgrupp inom EU för att motverka falska nyheter från ryskt håll varnar nu för hur krisen i Katalonien används för felaktig information.

Det är journalister, diplomater och datatekniker som ingår i EU:s specialistgrupp East Stratcom Task Force. Den bildades 2015 för att motverka hur kampanjer av falsk information från ryskt håll sprids och får fäste, information som kan ha till syfte att skapa splittring.

Specialistgruppen beskriver flera fall av felaktig information, till exempel hur spanska språket lärs ut som ett utländskt språk i Katalonien, hur högt uppsatta personer inom EU vill se våld som lösning i Katalonien och hur Mallorca och andra öar i Balearerna också har en plan för självständighet från Spanien.

Specialistgruppens hemsida visar också hur falska medieuppgifter sprids, till exempel om hur Spanien är på randen till ett inbördeskrig och hur den här krisen gör att EU håller på att falla samman.

En rad internationella medier som Washington Post, El Pais och nyhetsbyrån AFP har också rapporterat om hur falska nyheter spridits från olika håll som gäller krisen i Katalonien. Det handlar också om svårigheter att verifiera information från katalanska myndigheter.

Alltfler krafter i en rad länder försöker motverka hur falsk information sprids både i sociala medier, nyhetsmedier och genom personer och trollfabriker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista