Panamadeokumenten släpps
Enligt Skatteverket finns det mellan 400 och 500 svenskar i materialet. Foto: TT

Nytt förslag om böter ska minska skattefusket

1:22 min

För att komma åt fler skattefuskare vill regeringen och Vänsterpartiet införa en tidsgräns för att komma in med rättelser om felaktiga uppgifter i deklarationen.

– Idag är det så att om Skatteverket får ny information och man vet om det så har man möjlighet att rätta sina uppgifter frivilligt, ända tills Skatteverket inleder en granskning av just dig, utan att riskera böter, säger finansminister Magdalena Andersson. 

– Med det här förslaget får man bara två månader på sig, sedan riskerar man böter. Då är tanken att fler ska lämna korrekta uppgifter till Skatteverket till att börja med och om det kommer fram information att alla så snabbt som möjligt lämnar korrekta uppgifter till Skatteverket.

Hur mycket mer skatteintäkter tror ni att det kommer att komma in på det här sättet? 

– Vi har gjort en försiktig beräkning och tror att det kan öka intäkterna med 15 miljoner kronor varje år.

Det är ändå ganska lite pengar. 

– Absolut och det är naturligtvis möjligt att det kan bli mer än så. Men det är också en viktig princip att alla ska betala skatt så som man har bestämt i Regering och Riksdag.

Förslaget om en tidsgräns för rättelser av deklarationen ska nu ut på remiss och om Riksdagen ställer sig bakom förslaget kan de nya reglerna börja gälla i augusti 2018 enligt Aftonbladet.

Finansminister Magdalena Andersson säger att det bland annat är de uppmärksammade läckorna om skatteplanering och skatteflykt som fått dem att ta initiativ till förslaget.

– Både Panamapapers och den här senaste Paradisläckan har gjort att vi diskuterat de här frågorna mer och då har också det här förslaget kommit upp. Det är ett samarbete mellan Regeringen och Vänsterpartiet, säger finansminister Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista