Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

"Det är hål i huvudet från miljöutskottet i Bryssel"

2:10 min

En viktig del av EU:s klimatpolitik handlar om att minska bruket av fossil diesel och bensin.

Men om ett EU-parlamentsförslag om nya regler för biodrivmedel får gehör, så kan det försvåra för biodiesel från tallolja, en råvara Sverige har gott om.

Svante Axelsson, som är nationell samordnade för fossilfritt Sverige, tycker det är oroväckande:

– Det är oerhört allvarligt att EU vill sätta käppar i hjulet för biodrivmedel ,som vi menar är ganska hållbara. Alternativet är ju olja. Så om man ska vara ärlig, det är hål i huvudet från miljöutskottet i Bryssel.

För några veckor sedan röstade EU-parlamentets miljöutskott emot att råvaror från gröda och skog kan användas till drivmedel.

Utskottet anser det är fel att använda åkrar till att odla bränsle istället för mat och att det inte går att förena hållbart skogsbruk med att göra exempelvis tallolja till bilar.

Men flera svenska Eu-politiker, som Fredrick Federley och Christofer Fjellner, har kritiserat miljöutskottets beslut. Drivmedelsfrågan är en av flera frågor som EU just nu jobbar med, som är viktiga för klimatpolitiken i många år

Svante Axelsson säger att miljöutskottet inte ser till nordiska förhållanden:

– Man kan förstå det finns en oro över skogsskövlingen som en följdeffekt av att vi skulle blåsa på med mycket import av biodrivmedel. Men sen har vi också hållbarare koncept. Sverige är ett land som kan leverera biodrivmedel. Egentligen kan man säga det finns olika läger, man borde kunna hitta en nyans i att det finns bra och dåliga biodrivmedel, dåliga ska bort och bra ska fram.

Tallolja från skogsråvara skulle Sverige kunna exportera, men branschen har konkurrens utifrån, och tvekar för att satsa.

Den biodrivmedel som ökar mest i Sverige importeras till stor del. Det är HVO-diesel, gjord på palmolja.

Importen har skattelättnader , i fjol på 1,5 miljarder kronor. I veckan enades riksdagen om att avskaffa skatterabatten från 1 juli nästa år.

Men det behövs biodrivmedel på klimatsmarta råvaror om Sverige ska klara sitt klimatmål att minska koldioxidutsläpp från transporter med 70 procent till 2030. Och även för Eu:s del, enligt Svante Axelsson:

– Ingen analys vad jag har sett kan klara av att komma under två grader om man inte använder biodrivmedel som en övergångslösning i transportsektorn. Och det skumma är, att de som säger nej till biodrivmedel, säger i praktiken ja till fossila drivmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista