Fredrik Furtenbach och moderaterna
Allianspartierna vill sänka skatterna på olika sätt, enligt Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach. Foto: Lars Pehrson/TT och Sveriges radio.

"Moderaternas lyft handlar om att en förlamande ledarstrid är över"

2:09 min

Moderaterna ökar kraftigt i Sifos mätning för november och får nu 22,4 procent av väljarstödet. 

Partisekreteraren Gunnar Strömmer tror att mycket av opinionsuppgången för moderaterna beror på den nye partiledaren Ulf Kristersson, något Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach inte håller med om.

– Jag tror nog främst att Moderaternas lyft handlar om att en förlamande ledarstrid är över, säger han.

Det har varit ett dramatiskt år för Moderaterna. Efter att förra partiledaren Anna Kinberg Batra i januari på en omtalad presskonferens gläntade på dörren till Sverigedemokraterna började partiets kräftgång i opinionen.

Samtidigt firade Centerpartiet rekordstort väljarstöd. 

Tidningarnas rubriker handlade om de interna striderna inom Moderaterna – och tillslut avgick Anna Kinberg Batra. Men att partiet nu verkar vinna tillbaka väljarnas stöd tror inte Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach är ett direkt resultat av den nye partiledaren Ulf Kristersson.

– Snarare handlar det nog om att Moderaterna får lov att prata politik igen, alla rubriker handlar inte om att partiet håller på och bråkar internt. Sedan har moderaterna fått mycket uppmärksamhet inte bara för partiledarbytet utan för en ny politik, med skärpt invandringspolitik och hårdare straff, säger han.  

Furtenbach fortsätter: 

– Argumenten för den analysen är att väljare skyr partier som är i kris, tydliga partiledareffekter är ovanliga i svensk politik. Det är också så att Ulf Kristersson inte är speciellt känd, han har bara hunnit vara med i en partiledardebatt i TV. Vi har också vanliga förtroendemätningar över partiledarna där folk får berätta om förtroende, där presterar Kristersson normalt – inte mer. 

Flera opinionsmätningar har ju pekat på att moderaterna ökar, men hur säkert kan man säga att det här motsvarar ett ökat väljarstöd i verkligen?

– Om man tittar på alla mätningar som görs med vanlig traditionell metod i oktober så har Moderaterna stigit med 3,7 procentenheter och det är ju mycket. Om Sifo har rätt så är Moderaterna tillbaka på nivån före den här berömda presskonferensen i januari när Moderaterna öppnade dörren för någon form av samarbete med SD. Och det är så klart psykologiskt viktigt. 

Vilka tar de väljare ifrån? 

– Framförallt från Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Det ser även ut som att Moderaterna har börjat ta tillbaka osäkra väljare, sådana som tyckte att Moderaterna framstod som ett bra parti men som drog sig för att nämna dem på grund av den interna striden. Men det är viktigt att komma ihåg att Moderaterna långt ifrån har tagit tillbaka alla väljare de tappat till Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista