Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Bruksvärdeshyra lockar inte till jobb

1:46 min

Bruksvärdeshyror riskerar att få människor att jobba mindre. Därmed motverkar staten sina egna mål för arbete och tillväxt. Den slutsatsen drar Riksrevisionen i en färsk granskningsrapport.

Riksrevisionen har granskat om det statliga systemet för hyressättning av bostäder, det så kallade bruksvärdessystemet, kan påverka hur mycket människor vill arbeta. Hyror som baseras på bruksvärde i stället för på marknadsvärde blir lägre när det är bostadsbrist. Attraktiva lägen tillåts inte heller få samma genomslag som i marknadshyror.

Ett motiv för bruksvärdeshyrorna är att undvika segregation, där människor med låga inkomster tvingas bort från attraktiva stadsdelar.

Nu har Riksrevisionen följt upp ett experiment som gjordes inom allmännyttan i Solna 2003-2013, då hyreskontrakt lottades ut i stället för att fördelas utifrån kötid.

Syftet var att undersöka vilka effekter detta fick för de personer som drog vinstlotterna, hyreskontrakten, för att på så vis se om dessa effekter överensstämmer med regeringens mål om att gynna arbete och tillväxt genom en väl fungerande bostadsmarknad.

Slutsatsen blev ett klart nej. Hyror som ligger under marknadsvärdet stimulerar inte till arbete. I genomsnitt hade de som vunnit hyreskontrakt minskat sin årsinkomst med 50 000 kronor i snitt.

Men de hade också ökat sina högskolestudier med 10 procent. Så här reagerar bostadsminister Peter Eriksson (MP) på slutsatserna i rapporten.

– Det känns lite grann som att man faktiskt söker efter skäl till att hitta problem. Men jag tycker väl snarare att den här undersökningen visar på det motsatta, att får folk en hygglig lägenhet till rimlig hyra, då kan man tänka långsiktigt och ta till sig sådana saker som att utbilda sig vilket ger långsiktigt mycket bättre effekt, det vet vi ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista