Libanons premiärminister Saad al-Hariri i en tv-intervju.
Libanons premiärminister Saad al-Hariri i en tv-intervju. Foto: -

Libanons premiärminister: Jag återvänder hem snart

"Kan själv bestämma när jag vill lämna landet"
1:12 min

Libanons avgående premiärminsiter Saad al-Hariri framträdde i dag i tv för första gången sedan han meddelade att han avgår, för drygt en vecka sedan.

Hariri försökte bland annat ta död på spekulationerna om att han hålls kvar med tvång i Saudiarabien.

– Jag är fri att röra mig som jag vill och kan själv bestämma när jag vill lämna landet sa den avgående premiärministern i en intervju i Riyadh med det egna partiets tv-kanal Future Television.

Ända sedan Hariri förra helgen överraskande lät meddela att han avgår eftersom det skulle finnas en mordkomplott mot honom har det spekulerats i om han hålls i husarrest och hindras från att lämna Saudiarabien.

Han förnekar nu det och bedyrar istället vad han kallar den särskilda vänskapen mellan honom och den saudiska kronprisen Mohammed bin Salman.

Saad al Hariri säger att han kommer att återvända till Libanon om några dagar för att fullfölja sin avgång, men han öppnar också för att dra tillbaka sin avskedsansökan – men kräver i så fall att shiamuslimska Hizbollah respekterar Libanons policy att hålla sig utanför regionala konflikter.

Det han syftar på är Hizbollahs engagemang i både Syrien och Jemen där milisen har styrkor.

Sunnimuslimska Hariri har anklagat Hizbollah och Iran för att bidra till ökade spänningar i regionen och många analytiker menar att Hariri blivit ett av Saudiarabiens redskap för att komma åt ärkefienden Iran som helhjärtat stöder Hizbollah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".