Ekots reporter Shaho Mwany på plats i Irak efter jordbävning
Ekots reporter Shaho Mwany på plats i Irak efter jordbävning Foto: Shaho Mwany/Sveriges Radio

Ekots reporter på plats: Oron och rädslan är enorm

2:19 min

Ekots reporter Shaho Mwany befinner sig just nu i Halabja i norra Irak. Han beskriver hur människor tagit skydd utomhus i rädsla för kraftiga efterskalv. 

– Folk har tagit med sig täckar kuddar varma kläder för att övernatta utomhus i natt, säger han.

Strax före klockan 20, svensk tid, började marken skaka i norra Irak. Jordbävningen uppmätte en magnitud på 7,3 – och kändes i hela regionen. 

Ekots reporter Shaho Mwany befinner sig på plats i norra Irak och beskriver paniken när hus och bilar började röra på sig. 

– Vi såg hur allt började röra sig och började springa, säger han. 

Enligt lokala medier har minst 50 människor skadats. Shaho Mwany beskriver hur invånarna samlats på gatorna. 

– Alla står utanför sina hus, det är kyligt här nu. Folk har tagit med sig täckar, kuddar och varma kläder för att övernatta utomhus i natt, säger han. 

Shaho Mwany berättar att människor tagit ut sina bilar från garagen i rädsla för att de skulle bli oåtkomliga vid eventuella efterskalv.

– Oron och rädslan är enorm. Jag kommer vara vaken hela natten tillsammans med familjen, vi kan inte vara inne i huset. Vi har fått rekommendationer att övernatta ute. Vi ska försöka ta oss till platser där det inte finns hus så att vi inte ska skadas om det kommer fler skalv, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista