USA:s president Donald Trump skålar med Filippinernas president Rodrigo Duterte.
USA:s president Donald Trump skålar med Filippinernas president Rodrigo Duterte. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA

Donald Trump har träffat Filippinernas president

1:49 min

Sista stoppet för USA:s president Donald Trumps Asienresa är Filippinerna och toppmötet för den sydostasiatiska sammanslutningen Asean i Manila.

Under måndagsmorgonen medverkade Donald Trump vid en ceremoni för det asiatiska samarbetet Asean i Manila. Evenemanget öppnades med pompa och ståt, där bland annat en gruppbild togs av ledarna under toppmötets traditionella handslag, där händerna korsas framför kroppen.

Trump verkade först förbryllad över hur det hela skulle gå till, men skrattade sedan och förstod hur det skulle göras.

Förväntningarna har varit höga inför mötet mellan den amerikanske och den filippinske presidenten. Människorättsaktivister har uppmanat Donald Trump att inta en tuff hållning mot Rodrigo Duterte och hans pågående krig mot droger som hittills dödat tusentals människor. Samtidigt har Duterte sagt att han inte är intresserad av att diskutera mänskliga rättigheter med den amerikanska presidenten.

Trump tog som hastigast upp frågan om mänskliga rättigheter med den omstridde Duterte, enligt Vita huset. Uppgifter som dock förnekas av en talesperson för den filippinska regeringen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utanför det stora kongresscentret finns de som motsätter sig besöket av den amerikanske presidenten.

Med talkörer och banderoller med ”No war – No Trump” på försökte en liten grupp göra sin röst hörd, men med den massiva närvaron av beväpnad polis hade de inte en chans att nå fram till världens ledare som landat i Manila för Asean mötena i dag och i morgon.

Säkerhetsfrågor kommer stå högt på agendan under mötet då radikaliseringen i flera länder i Asien ökat markant.

I södra Filippinerna där jihadister som svurit ed med IS nyss slogs tillbaka, i Malaysia och Indonesien men också den pågående flyktingkrisen i Bangladesh där många pekat på att situationen med rohingyer utgör en farlig grund för en framväxande radikalisering och terrorism.

Handeln är också ett viktigt ämne i en region med stark tillväxt där framförallt infrastrukturen behöver byggas ut och där Kina spelar en allt större roll. Något som många känt en viss oro över då det också innebär en starkare kinesisk politisk makt i regionen, vilket ökat än mer sedan Trump valde att dra sig ur handelsavtalet TPP.

För många i Filippinerna är frågorna mycket mer jordnära, som att få tillgång till den mark man odlar och just det löften ville demonstranten Jared Morales påminna den filippinske presidenten Duterte om.

– Där vi kommer ifrån i södra Filippinerna har nio av tio bönder inte egen mark att odla på. Det vill vi ha ändring på nu, säger Jared Morales.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista