Libanons premiärminister Saad al-Hariri.
Libanons premiärminister Saad al-Hariri. Foto: Future TV/TT.

al-Hariri: Jag kommer att återvända till Libanon

1:43 min

Libanons premiärminister Saad al-Hariri gjorde i går kväll sitt första offentliga framträdande sedan han förra helgen utlöste en politisk kris när han överraskande meddelade att han avgår som premiärminister.

I en tv-intervju med en libanesisk tv-kanal inspelad i saudiarabiska Riyad sa Hariri att han snart kommer att återvända till Libanon.

– Jag kommer att återvända till Libanon och jag kommer att göra det snart för att fullfölja den konstitutionella processen för min avgång.

Hariri såg avslappnad ut när han intervjuades men pressades gång på gång med tuffa frågor.

Det har bland annat ifrågasatts huruvida Hariri frivilligt är kvar i Saudiarabien, många har spekulerat i om han i själva verket satts i husarrest i Riyadh.

Han förnekade de uppgifterna och sa att han behandlas väl, kan resa och röra sig fritt och att han när som helst kan resa var han vill.

I intervjun menade Hariri att hans avgång är det bästa för landet, dels säger han att det finns en mordkomplott mot honom men också att Libanon riskerar tuffa sanktioner från övriga arabvärlden på grund av Iranstödda Hizbollah.

Hariri sa att han och den Saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman har en djup vänskap, att de är som bröder.

Samtidigt är Saudiarabien och Iran ärkefiender, Iran håller Hizbollah under sina vingar och Hizbollah är inblandade i konflikterna i både Syrien, Bahrain och Jemen på den saudiska fiendesidan.

Regionens stormakter och ärkefiender Iran och Saudiarabien tycks alltså utkämpa ytterligare ett slag via ombud, den här gången i den libanesiska inrikespolitiken.

Saad al-Hariri anklagade också Hizbollah för att bryta mot de libanesiska principerna att inte lägga sig i grannländers angelägenheter.

Han gav dock en liten, liten öppning för att dra tillbaka sin avskedsansökan, men bara på villkor att Hizbollah följer den libanesiska policyn och drar sig tillbaka från andra länders konflikter.

På frågan om när han kommer att återvända sa han att det handlar om dagar, inte veckor.

– Jag måste först se till att jag är säker i Libanon. Det handlar inte om veckor eller månader, det handlar om dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista