Foto: Bertil Enevåg Ericsson/Marcus Ericsson/TT. Montage: Sveriges Radio.
Håkan Gustavsson om det positiva läget. Foto: Bertil Enevåg Ericsson/Marcus Ericsson/TT. Montage: Sveriges Radio.

Arbetslösheten fortsätter att minska

1:44 min

Arbetslösheten fortsätter att minska och antalet inskriva på Arbetsförmedlingen ökar inte längre. Det framgår av ny statistik från Arbetsförmedlingen, där Håkan Gustavsson är prognoschef.

– Svensk arbetsmarknad fortsätter att vara mycket stark. Jobben växer fram på bred front i hela landet och det gynnar både inrikes och utrikes födda. Arbetslösheten för utrikes födda är fortfarande mycket högre än för inrikes födda, men det vi ser nu är att den faller om än lite för både inrikes och utrikes födda.

Ja, det ser allt ljusare ut på arbetsmarknaden, konstaterar Arbetsförmedlingen i sin sammanställning över utvecklingen i oktober.

Arbetslösheten fortsätter att minska samtidigt som tillströmningen till Arbetsförmedlingen inte längre ökar. Det gäller framför allt den stora gruppen nyanlända.

– De som är i arbetsför ålder har i väldigt hög utsträckning kommit till Arbetsförmedlingen. Vi har passerat tyngdpunkten av den gruppen på Arbetsförmedlingen i inströmningen. Det finns många kvar på Arbetsförmedlingen ska säga, men i inflödet har vi påtagligt lägre nivåer än för ett år sedan.

Och det som kännetecknar arbetsmarknaden nu är att många sektorer ropar efter arbetskraft, säger Håkan Gustavsson.

– De som kliver in på arbetsmarknaden i dag och har en gymnasieutbildning med sig eller bättre – de kommer i arbete i mycket hög utsträckning och mycket snabbt. Det som kännetecknar svensk arbetsmarknad just nu är snarare brist på arbetskraft än överskott.

Hur ser bristsituationen ut egentligen?

– Bristen stiger gradvis. Den stiger både i privat sektor och i offentlig sektor. Vi har tilltagande bristproblem på mycket stora delar av svensk arbetsmarknad. Nivåerna är mycket höga bland de offentliga arbetsgivarna, inte minst bland kommuner och landsting som har rejält besvärligt att rekrytera. Mycket tydligt är det inom legitimationsyrkena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista