Ekots reporter Shaho Mwany på plats i Irak efter jordbävning
1 av 4
Ekots reporter Shaho Mwany på plats i Irak efter jordbävning Foto: Shaho Mwany/Sveriges Radio
Stora skador i jordbävningens spår.
2 av 4
Stora skador i jordbävningens spår. Foto: SR
Stora skador i jordbävningens spår.
3 av 4
Stora skador i jordbävningens spår. Foto: SR
Stora skador i jordbävningens spår.
4 av 4
Stora skador i jordbävningens spår. Foto: SR

Kraftig jordbävning i norra Irak och Iran

1:19 min

Över 330 personer ska ha omkommit i Iran och över 4 000 människor har skadats, rapporterar iranska medier. Enligt uppgifter har även sex personer omkommit i Irak, men inga officiella siffror finns ännu.

Den kraftiga jordbävningen drabbade igår kväll de norra delarna av Irak och Iran. Minst 330 personer ska ha omkommit och över 4 000 människor har skadats, enligt flera nyhetsbyråer. En siffra som kan komma att stiga ytterligare.

Jordskalvet, med magnituden 7,3 kändes i stora delar av Mellanöstern. Hårdast drabbades den iranska provinsen Kermanshah, som har utlyst tre dagars sorg.

Ekots reporter Shaho Mwani befinner sig i staden Halabjah i Irak, nära gränsen till Iran, och berättar i en intervju med P1-Morgons programledare Daniel Alling, att många tillbringat natten utomhus.

– Vi har övernattat utomhus och det har varit jättekallt. Folk har kört ut sina bilar så att barnen kan sova i dem och de som inte har bil har eldat det som finns att elda för att hålla värmen. Runt tretiden inträffade ett efterskalv, det var visserligen inte så kraftigt men ökade oron bland människor här.

Hur stor är förödelsen i Halabjah där du är?
– Det är ganska omfattande. Det är främst äldre byggnader som rasat.

Hur upplevde du jordbävningen på plats?
– Det är första gången som jag har varit med om en jordbävning. Jag skulle just hoppa in i bilen med min lilla unge i famnen, när bilen började röra sig och jag trodde att den skulle rulla iväg. Jag blev knäsvag och människor runt omkring mig började skrika att alla måste springa ut på gatan. Först förstod jag inte vad det var och allt runt mig svajade.

Hur kommer ni att tillbringa dagen?
– Jag kommer att åka vidare mot en stad som ligger runt tre mil härifrån, som drabbades hårdare av skalvet. En släkting till mig har omkommit i jordbävningen och vi ska begrava honom

Tidigare skalv i Iran

Genom Iran går flera större förkastningssprickor och landet drabbas ofta av jordbävningar. Här är några av de större de senaste decennierna:

1990 omkom 40 000 människor i ett skalv med magnituden 7,4 i norra Iran. Ytterligare 300 000 skadades i skalvet, som på sekunder lade flera städer och tusentals byar i ruiner.

2003 ödelades staden Bam av ett jordskalv med magnituden 6,4. Staden i sydöstra Iran finns med på Unescos världsarvslista. 31 000 människor miste livet.

2005 inträffade ett skalv som krävde mer än 600 människoliv och 2012 omkom runt 300 människor när två jordbävningar skakade den iranska regionen Östra Azerbajdzjan. Regionen ligger i nordvästra delen av landet och gränsar till Azerbajdzjan och Armenien.

Källa: AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista