Ett jordskalv har inträffat i norra Irak.
Ett jordskalv har inträffat i norra Irak. Foto: Google Maps

Över 200 omkomna efter jordbävning i Irak och Iran

1:36 min

Hundratals döda och tusentals skadade efter gårdagens jordbävning på gränsen mellan Iran och Irak, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det rapporteras om omfattande förödelse i gränstrakterna på båda sidor av gränsen.

Värst drabbad är staden Sarpol-e Zahaw i Kermanshahprovinsen i Iran, cirka 15 kilometer från gränsen till Irak. Förödelsen är stor i spåren av gårdagens jordbävning med magnituden 7,3.

Enbart i Iran har 200 människor omkommit och över 1600 skadats, uppger statlig iransk TV. I Sapol-e Zahaw har över 90 personer omkommit. Samtidigt har sjukhuset delvis förstörts men skadade tas emot och vårdas fortfarande.

Även i Irak har förödelsen varit omfattande. Många har av rädsla för att husen ska rasa spenderat större delen av natten utomhus – på trottaren utanför sina hus, inlindade i täcken för att hålla värmen, uppger lokala medier.

Det är fortfarande oklart exakt hur många som omkommit och skadats i Irak. I staden Darbandikhan, i Kurdistanregionen har fyra personer omkommit och tiotals skadats. Det största sjukhuset i området är delvis förstörd och saknar el. Skadade tas emot på gården för att senare skickas till Suleimanie.

Myndigheterna i Kurdistanregionen har varnat för att en damm i närheten av Darbandikhan kan brista efter att ha skadats i samband med jordbävningen, uppger lokala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista