Polis bakom avspärrning.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Snävare definition halverar antal skjutningar i Malmö

2:16 min

För att kunna jämföra med övriga landet stramar Malmö åt definitionen av skjutningar, något som halverar antalet som skett i år jämfört med tidigare siffror.

Det nya sättet att föra statistik på är nu i linje med hur man räknar i resten av landet. Malmö har tidigare räknat med även skjutningar med luftvapen eller harpuner i statistiken över skottlossningar, men även obekräftade fall av skjutningar. 

Enligt den definition som Malmö nu följer och som sedan tidigare använts i Stockholm och Göteborg räknar man bara med bekräftade fall av skjutningar med krutvapen.

– Det har använts två olika statistiska uppgifter utåt, vilket gör det förvirrande, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Mats Karlsson förklarar att Malmö började räkna annorlunda efter serieskytten Peter Mangs. Han använde en revolver som inte lämnade några tomhylsor efter sig och i flera fall lyckades de han sköt mot fly utan några skador. De fallen skulle enligt den nationella definitionen inte räknas som skottlossningar men kan vara nödvändiga för polisen att ändå hålla koll på.

– Och sedan finns det andra parametrar. En sådan är att vi har sett bruket av luftvapen i Malmö. Man skjuter mot bussar och människor och vi vill fånga upp det här.

Malmöpolisen kommer därför fortsättningsvis att internt fortfarande föra en statistisk där man använder sig av den bredare definitionen.

När man använder den striktare definitionen av skjutningar har det ägt rum 57 i Malmö under årets första tio månader, jämfört med 123 enligt den bredare definition som Malmöpolisen tidigare kommunicerat. Men Malmö har fortfarande en högre mängd skottlossningar per invånare än de andra svenska storstäderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista