Stora skador i jordbävningens spår.
Stora skador i jordbävningens spår. Foto: SR

Dödssiffrorna stiger efter jordbävningen

1:16 min

Antalet döda efter jordskalvet i gränstrakterna mellan Iran och Irak har stigit och är nu uppe i över 450 döda och över 7 000 skadade.

Över 450 döda, över 7000 skadade i Iran. Sju döda och 320 skadade i Irak, rapporterar Reuters.

Jordskalvet, med magnituden 7,3 var kraftigare än jordbävningen i Haiti och kändes i stora delar av Mellanöstern. Hårdast drabbades den iranska provinsen Kermanshah, som har utlyst tre dagars sorg.

– När det gäller jordbävningar ser vi hur det ofta är låga siffror i början och att de siffrorna sedan stiger kraftigt. Det är svårt i nuläget att se omfattningen av katastrofen och det finns också en oro för farliga efterskalv, säger Ekots utrikesreporter Beatrice Janzon.

Byggnader har rasat, människor har dött, vägar har förstörts. Över 70 000 människor är i akut hjälp som tak över huvudet, uppger iranska Röda Korset. Jordbävningen och efterskalven har utlöst jordskred så att man inte kommer fram på vägarna, uppger Ekots mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström. 

Ekots reporter Shaho Mwani befinner sig i staden Halabjah i norra Irak, nära gränsen till Iran, och berättar att vägarna är fyllda med bilar som står still på gatorna.

– Ingen vågar flytta bilarna för de är rädda för efterskalv. Människor är oroliga, de vet inte vad som kommer att hända. Det är strömavbrott överallt. Många tar sig till sjukhusen för att leta efter anhöriga och vänner.

– Många frivilliga hjälps åt och städar undan på gatorna, men det behövs många fler hjälpinsatser.

Anam Karami boende i Norrtälje har mist fyra släktingar i jordbävningen. 

– De bodde i ett nybygge, men alla de husen var så dåligt byggda. Vi pratade med min brorsdotter och hans fru så sent som igår kväll svensk tid. Då var allt bra. Det är så svårt att acceptera att de inte är bland oss längre.

– Mina släktingar säger att det är kaos där nere. De har inte ens tillgång till vatten. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista