Finansinspektionen-Hus-Amortering
Foto: TT

FI: Hushåll med stora lån ska amortera mer

0:28 min

Finansinspektionen föreslår ännu tuffare amorteringskrav. Förslaget innebär att högt belånade hushåll ska amortera mer på nya bolån.

Idag föreslog Finansinspektionens styrelse ett skärpt amorteringskrav, som tvingar högt belånade hushåll att betala av mer på nya bolån.

Nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet. Rent praktiskt skulle det betyda att man betalar 2 500 kronor mer i månaden för ett lån på tre miljoner kronor.

Åtgärden måste först godkännas av regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger så här till Ekot:

– Vi kommer att göra en analys och bereda förslaget och göra det så skyndsamt som möjligt. Vi kommer också att ha en diskussion inom regeringen men också dialog med oppositionen.

FI:s chefsekonom Henrik Braconier ser tre effekter av det skärpta amorteringskravet.

En del väntas välja att låna mindre än vad de hade gjort utan kravet, vilket dämpar skuldsättningen i ekonomin. Andra antas välja att trots allt ta lån på samma nivå som de hade gjort även utan kravet och då måste de börja amortera, vilket i sin tur skapar mindre sårbara hushåll, resonerar Henrik Braconier.

En annan effekt FI ser är att efterfrågan på bostäder dämpas av amorteringskravet, vilket gör att bostadspriserna stiger lite mindre än vad de hade gjort annars.

Omkring 15 procent av de nya låntagarna skulle beröras av de nya kraven, om man utgår från fjolårets bolåneundersökning, uppger Henrik Braconier.

-Det är alltså relativt få personer, säger han.

Ungefär hälften av de berörda väntas låna mindre och de andra kommer att få amortera mer.

Det nya amorteringskravet har mött kritik redan innan FI offentliggjort det vid lunchtid idag. Både politiker, ekonomer, byggbolag och banker har sagt att kravet ytterligare höjer trösklarna för unga att komma in på bostadsmarknaden. Så här sa Maria Pleiborn, bostadsanalytiker på konsultbolaget WSP, i morgonens P1 Morgon:

- Det slår mot grupper som redan i dag har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Den med en månadslön på runt 63 tusen kronor som vill köpa en lägenhet för kanske tre miljoner, slipper det här kravet för du har tillräckligt hög inkomst i förhållande till lånet.

– Men är det ett ungt par som ska köpa motsvarande lägenhet för tre miljoner, då ska du betala över 6000 kronor per månad i amorteringar, sa Pleiborn.

Ekots reporter Sören Granath säger att FI vill se en amortering i relation till inkomsten. Det kan bli mycket för de som inte har ett stort eget kapital när de går in i en affär, eller de med låg inkomst.

- Utöver det ska man ju också betala ränta och avgiften till föreningen. Det är viktigt att hålla isär att det här gäller nya lån. Detta kommer att gälla från mars 2018, säger Sören Granath.

Räckte inte kraven som infördes sommaren 2016?

– Det är frågan som en del ställer sig. Men det är många faktorer som gör att priserna faller. Nu har vi till exempel en stor nyproduktion och det gör marknaden mer till köparens marknad än tidigare.

Det har kommit en del kritik, kan du berätta mer om den?

- Många tycker det är fel tid, det är en orolig bostadsmarknad nu plus att man bör vänta in effekten av de förra kraven från 2016. Det har också handlat om att det slår hårt mot unga som försöker komma in på bostadsmarknaden, säger Sören Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista