Moderaternas nyblivne rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna vill skärpa straff för våldtäkt

1:56 min

Moderaterna vill skärpa straffen för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Straffminimum för våldtäkt och våldtäkt mot barn föreslås höjas från två till tre års fängelse.

– Vi tycker att det är rimligt att våldtäktsmän ska sitta längre i fängelse, vi ser väldigt allvarligt på den här typen av sexualbrott, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

Utvecklingen på området är oroande, anser han. För få sexualbrott klaras upp, offren får inte det stöd de behöver och straffen är för låga, säger Tomas Tobé.

På en pressträff i förmiddags presenterade partiet en rad nya förslag - som skärpta straff för alla våldtäktsbrott.

– Vi har alltså inte skärpt straffen för våldtäkt på över 50 år i Sverige, och det är hög tid att visa att vi ser allvarligt på detta. Det är framför allt väldigt många unga tjejer tyvärr som utsätts.

I vilken utsträckning har straffets längd en avskräckande effekt?

– Jag konstaterar att jag tycker att straffen ska återspegla vad som är uppfattningen brett i samhället, och jag tror att de allra flesta anser att våldtäkt är någonting väldigt allvarligt, och då måste vi också se till att få skärpta straff.

Moderaterna vill också införa en ny brottsrubricering: grovt sexuellt ofredande, som ska straffas med mellan 9 månaders och 3 års fängelse.

Partiet föreslår även en högre ersättning till brottsoffer. En person som har utsatts för våldtäkt får i dag som utgångspunkt 100 000 kronor i så kallad kränkningsersättning. Det beloppet ska "höjas avsevärt", enligt Moderaterna.

– Skadestånden är alldeles för låga, och vi vill nu kraftigt höja detta, och tycker att det ska finansieras genom att gärningsmännen är de som ska få betala mer, säger Tomas Tobé.

Det är också dags att göra en omfattande kartläggning av de sexualbrott som begås, säger Tomas Tobé. Det ska till exempel handla om vilka som är offer och vilka som är förövare. Studien ska omfatta gärningsmannens etniska ursprung, anser han.

– Jag tycker att man ska titta på alla delar, allting som kan ge oss mer information, så att vi kan gå in med mer av förebyggande arbete, så att vi får en mer effektiv rättspolitik i Sverige, säger Tomas Tobé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista