Sedlar och Lena Erixon
Enligt Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, kommer man att utreda om man har tagit för lång tid på sig att reagera. Foto: TT

Vägmålarföretag misstänks ha mutat Trafikverket

"Mutor har varit ett smörjmedel"
1:11 min

Dyra middagar, presenter och kuvert fulla med pengar – det är några av de mutor som ett vägmålarföretag anklagas för att ha gett till anställda på Trafikverket, enligt TV4:s "Kalla fakta".

– Det är väldigt allvarligt och strider emot regelverket vi har, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Det är i syfte att få kontrakt som vägmålarföretaget har erbjudit gåvor till anställda på Trafikverket. Allt från surfplattor och restaurangbesök till ett kuvert med 50 000 kronor i.

– Ett antal frågor känner jag igen, en har vi anmält och en håller vi på att utreda, säger Lena Erixon.

I kvällens avsnitt av TV4:s "Kalla fakta" ställs beställare till svars efter anklagelser om att ha erbjudits gåvor för att hjälpa vissa vägmålare att framstå som bättre än vad de varit.

Ett av vägmålarföretagen tog emot 2013 års pris för högst kvalitet i landet – trots att man länge haft dålig statistik. Enligt "Kalla fakta" ska företaget på förhand ha mottagit information om vilka sträckor som skulle kvalitetskontrolleras, uppgifter som bara Trafikverket och de som kontrollerade vägarna skulle känna till.

– Det har ju varit så i den här branschen länge, att mutor har varit ett smörjmedel, berättar en man som varit anställd på ett av de numera nedlagda vägmålarföretagen.

Och trots att uppgifter om mutorna har lämnats till Trafikverket så har det gått lång tid utan att företaget anmält händelserna.  

– Vi kommer att titta på om vi har tagit för lång tid på oss att reagera på de här uppgifterna, men vi kan inte bara gå på rykten, säger Lena Erixon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".