eld brasa
Att tända i toppen och använda lagom torr ved kan halvera utsläppen från brasan, enligt Naturvårdsverket. Foto: Holsen, Sebastian/TT

Tänd brasan i toppen – minska utsläppen

0:36 min

Det börjar bli vedeldningssäsong i landet - något som förutom värme och trivsel också är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar. Nu har Naturvårdsverket och Energimyndigheten tagit fram råd för hushåll att elda miljövänligt.

Tänder man uppifrån när man vedeldar så brinner brasan uppifrån och ned, vilket ger en jämnare förbränning. Det menar Ulf Troeng, handläggare på Naturvårdsverket.

– Om man lägger någon form av tändmedel ganska högt upp i brasan så förbränns gaserna istället för att förångas, och då blir det mindre föroreningar. Det ger även mer värme, säger han.

För att ta fram informationen har Naturvårdsverket varit i kontakt med förbränningsforskare, som studerat vad som egentligen ger någon effekt.

– De har testat olika sätt att stapla veden, sätt att elda, användning av olika sorters ved - och mätt utsläppen, säger Ulf Troeng.

Det har visat sig vara flera faktorer som spelar stor roll.

– En viktig sak är att man använder lagom torr ved - har man haft veden utomhus under tak i över ett halvår så brukar den vara bra.

Det är ju ganska enkla åtgärder. Vad skulle det betyda om ni kunde få alla att göra så här?

– Eldar man på rätt sätt kan man halvera utsläppen. Vi tror att det är många som inte eldar på det här sättet så det skulle nog kunna minska mycket om alla följde det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista