Jordbävning i Sarpol Zahab och en liten bild på Anam Karami.
Anam Karami och förödelsen i Sarpol Zahaw. Foto: Privat/ Pouria Pakizeh/ISNA via AP

Fyra av hennes släktingar dog i jordbävningen

"Sist jag pratade med min brorsdotter och min brors fru var igår kväll"
2:47 min

Anam Karami från Norrtälje förlorade fyra släktingar i jordbävningskatastrofen i gränstrakterna mellan Iran och Irak.

– Sist jag pratade med min brorsdotter och min brors fru var i går kväll, klockan halv fem. Allt var perfekt och bra. Nu har vi dem inte bland oss längre. Vi har förlorat fyra medlemmar i min familj, säger Anam Karami.

Jag vet att det är en naturkatastrof, men det är så svårt att acceptera.

Hennes omkomna släktingar bodde i Sarpol Zahaw, en liten stad på den iranska sidan. Det är en av de värst drabbade städerna, och berättelserna som Anam Karami fått från andra anhöriga där handlar om stor förstörelse.

– Från dem har jag fått reda på att det är mycket allvarligt. Det är många som har förlorat livet där, och det finns ingenting där, som jag har hört. Inga mediciner. Det finns inte ens något vatten att dricka, säger de. Det är kaos.

Enligt Anam Karami hade hennes släktingar nyligen flyttat in i en lägenhet i ett nybyggt hus, som helt rasade samman under jordbävningen.

– De bodde i ett nybygge, men alla de husen var så dåligt byggda. Det är katastrof.

Farideh Torabi bor i Sverige, men är på besök hos släktingar i staden Bokan i Iran, cirka 20 mil norr om Sarpol Zahaw. Där blev konsekvenserna av jordbävningen mycket mindre. Men Farideh Torabi vittnar om hur paniken spred sig under skalvet.

– Folk var förvirrade och panikslagna. Det var barn som grät och som inte visste var de ska ta vägen. Alla försökte ringa till släktingar och vänner men det gick inte att komma fram. Ingen linje fungerade på en halvtimme. Och det gjorde folk väldigt rädda och oroliga, säger Farideh Torabi.

Även i Bokan kommer det att krävas mycket återuppbyggnad.

– Taken på många höga hus nära oss har rasat, och några hus har rasat helt. De flesta andra hus, bland annat vårt, har blivit skadade och fått stora sprickor i väggarna så att man kan se in i husen, säger Farideh Torabi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".