Industrirobotar vid ett lastbilschassi.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Fordonsbranschen lyfter tillväxten i industrin

1:40 min

Svensk teknikindustri är mitt inne i en högkonjunktur med högre tillväxt än normalt, enligt Teknikföretagens nya prognos. Också nästa år väntas produktionen öka men i betydligt lägre takt.

– Tillväxttoppen är passerad men vi räknar med att det ändå kommer vara en fortsatt ökad tillväxt under 2018 inte minst för att vi tror att investeringarna kommer fortsätta framåt ett tag till, säger chefekonom Anders Rune. 

Produktionen för teknikindustrin i Sverige väntas öka med 12 procent i år och fortsätta uppåt nästa år, då med 5 procent. Jämfört med den senaste prognosen i maj är det en mycket bättre utveckling som skisseras vilket framför allt beror på att fordonsindustrin går så bra. 

– Svensk bilindustri har varit utomordentligt framgångsrik under senare år vilket har haft väldigt positiva effekter för många underleverantörer. I de här leden så ser vi också att när de har tjänat pengar så investerar de det och det är också det som ligger till grund att vi har en så optimistisk beskrivning när vi tittar in i 2018, säger Anders Rune. 

Teknikföretagens prognos visar att behovet av arbetskraft fortsätter att vara högt. I år väntas antalet anställda öka med omkring 6 000 personer, en ökning med 2 procent, nästa år tros ökningen bli 1 procent. 

Flera mått bakom prognosen har nått eller är på väg att nå all-time high. Det gäller till exempel orderstockar, leveranstider, behov av arbetskraft och utnyttjande av maskinkapaciteten. Samtidigt varnar Anders Rune för en överstimulering av svensk ekonomi både genom finans- och penningpolitiken. 

– Det där är inte bra när vi nu just har varit i toppen på en högkonjunktur. Hög tillväxt i ekonomin, eller överhög kortsiktigt och här finns alltid en baksida så vi varnar för att det här kan ta ände med förskräckelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista