Miah Persson, Erika Sunnegårdh och Elin Rombo.
Miah Persson, Erika Sunnegårdh och Elin Rombo. Foto: TT

653 kvinnliga sångare i upprop mot trakasserier

Dagens Nyheter publicerar i dag ett upprop där 653 kvinnliga sångare sluter upp mot trakasserier och sexism i svensk opera- och konsertmiljö.

Efter skådespelarnas #tystnadtagning kommer #visjungerut och bakom hashtagen står 654 kvinnliga sångare som i DN delar sina historier inifrån branschen.

Vittnesmålen har delats i en grupp på Facebook med över 1 200 medlemmar.

Här är några av berättelserna som delats: 

En väldigt betydelsefull man i branschen både internationellt och nationellt hade visat sitt intresse för mig. På en tillställning med kollegor där han hunnit bli lite berusad kör han plötsligt upp sin hand hårt under min kjol, mellan mina ben och klämmer till. Jag blev chockad och sprang in på toa, samlade mig och satte mig till bords igen. En äldre kvinnlig kollega med fast kontrakt sa upprört ”Jag såg vad som hände, du måste anmäla”. Men jag ville inte äventyra min osäkra position vid institutionen genom att vara ”besvärlig” så jag lät bli.

En högt uppsatt och framstående operasångare och pedagog är på skolan och ska ge mig karriärtips. Han säger att jag måste sluta tänka så mycket och vara mer i kroppen. Sedan säger han att han vill ses bara vi två så att han kan få fotografera mig naken. ”Det brukar frigöra kreativiteten”, säger han.

En dirigent som hämnades på de som han inte fick ”äta”, alltså utföra oralsex på. Jag höll om min kollega som grät inför sin entré och jag glömmer aldrig hur hon på väg in på scenen sa: jag särade på benen och tänkte på min man … hon sjöng grandiost dirigerad av maestro som fortfarande lever i tron att det är han som har befriat kvinnan inom henne som gör henne till en så strålande sångerska. Det börjar och slutar inte med själva övergreppen vi är fler som lever under radarn. Hans hämnd är grov och lögnaktig. Han räds inte att sprida förtal och ljuga för agenter och operachefer. 

Läs hela uppropet på DN.se

#visjungerut

653 kvinnliga sångare har skrivit under uppropet #visjungerut. Några av de som skrivit under uppropet är:

Anna Larsson, Katarina Dalayman, Erika Sunnegårdh, Miah Persson, Iréne Theorin, Elin Rombo, Katija Dragojevic, Ida Falk Winland, Kerstin Avemo, Lena Nordin ,Maja Frydén, Sanna Gibbs, Katarina Karnéus, Agneta Eichenholz, Marianne Eklöf, Vivianne Holmberg, Cornelia Beskow, Miriam Treichl, Hillevi Martinpelto, Ingrid Tobiasson.

Källa: Dagens Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".