Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tror att Sverige har mer att förlora på en Brexit än andra EU-länder
Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

Svenskt näringsliv i möte med Theresa May om Brexit

Carola Lemne: Jag hoppas att vi lyckades få dem att förstå att det är bråttom
4:38 min

I dag träffade Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne den brittiske premiärministern Theresa May i London för att prata Brexit.

Med på på mötet var också den brittiske chefsförhandlaren David Davis och ytterligare ett tiotal företrädare för näringslivet i andra länder som till exempel Tyskland och Irland.

Det europeiska näringslivet vill få May att förstå att det är väldigt ont om tid, säger Carola Lemne. 

– Jag hoppas att vi lyckades få dem att förstå att det är bråttom. Planeringscyklerna hos företagen är sådana att om de inte vet nästa vår att det blir en övergångsperiod så måste de planera för att det inte blir någon. Det tror jag vi lyckades tydliggöra, säger Lemne.

En övergångsperiod på åtminstone två år efter Storbritanniens utträde ur EU var det viktigaste ämnet för dagen när premiärminister Theresa May mötte företrädare för näringslivsorganisationer i ett tiotal EU-länder. Britterna lyssnade och antecknade mest, säger Carola Lemne på Svenskt Näringsliv.

Budskapet till May var att detaljerna kring övergångsperiod måste förhandlas fram senast i början på nästa år.

– Företagen behöver veta hur en övergångsperiod kommer att se ut, säger Lemne.

Konkretion var ordet för dagen på mötet. Britterna anser att de varit konkreta men näringslivet uppmanade Theresa May att bli ännu tydligare och mer detaljerad i förhandlingarna. Annars kommer de tre frågor som ska lösas i den första förhandlingsfasen inte vara klara till EU-toppmötet i december.

Till exempel handlar det om hur mycket britterna ska betala för sitt utträde. Först därefter kan en övergångsperiod börja diskuteras.
Det är nödvändigt att Storbritannien och övriga EU kommer överens till toppmötet, säger Carola Lemne.

– Den här månaden som är kvar till toppmötet i december blir nervös, säger Lemne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".