Kravallpoliser.
Foto: Johan Nilsson / TT

Polisen om EU-mötet: Största polisinsatserna i modern tid

Polisen kraftsamlar inför EU-toppmöte
2:22 min

Det kommer vara stora avspärrningar i Göteborg, restauranger och vårdcentraler tvingas hålla stängt i tre dagar i samband med EU-mötet. Men polisen är inte orolig för terror.

– Terrorhotet är fortfarande upphöjt till en trea, det blir inte mer upphöjt samband med mötet, säger kommenderingschef Erik Nord.

Svensk polis lärde sig mycket under demonstrationerna i Göteborg 2001, där ett 70-tal personer dömdes för brott, bland annat för våldsamt upplopp. Samtidigt väntar vi oss inte en liknande situation denna gång, berättar Klas Friberg, regionpolischef i Väst .

Från och med onsdag morgon kommer det att vara omfattande avspärrningar i området Eriksberg i Göteborg där mötet ska hållas. Avspärrningar som hålls till kl. 17 på fredag. All kollektivtrafik, biltrafik, cykeltrafik och fotgängare kommer att ledas om i området.

– Vi har nära samarbete med ambulans och räddningstjänst för att säkra att dessa transporter och utryckningar kan genomföras under dessa dagar, säger operationsledare Johan Sjöstrand. 

Polisen kommer använda danska och brittiska livvakter utöver sina egna.  De brittiska vakterna kommer inte vara inblandade i det polisiära arbetet, men det kommer däremot danskarna att vara. Polisen kommer också att bära kroppskameror under toppmötet.

– Vi har Europas största ledare på plats och har därför ett nära samarbete med SÄPO bland annat.

Polisen berättar att de har en beredskap för att hantera demonstranter, även de som inte har sökt tillstånd i förväg.

– Den generella hotbilden mot mötet är låg, men vi har en hög polisiär närvaro även utanför det avspärrade området, säger kommenderingschef Erik Nord. 

Veckans insatser kommer vara den största polisinsatsen i modern tid och polisen har haft en lång och omfattande planering inför detta. Det som är viktigast under mötet är att skydda de statschefer och mötesdeltagare som kommer hit.

– Vi har byggt arrestlokaler för över 300 personer. Det går inte att utesluta en repris av kravallerna 2001, men det finns inget som pekar på det, säger kommenderingschef Erik Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".