Barn- och äldreminister Åsa Regnér.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen ändrar LSS-lagen

Åsa Regnér: Lyssnar på dem som säger att livet har blivit oförutsägbart
3:00 min

Regeringen vill ändra i assistanslagen. Väntetiderna mellan två hjälpinsatser ska återigen ge rätt till assistans. Dessutom vill regeringen tillfälligt frysa de tvåårsomprövningar som försäkringskassan gör av rätten till assistans.

Det kan leda till att tusentals beslut om assistansersättning får ligga på is i väntan på att en utredning om en översyn av lagen är klar om ett år.

– Det här gör vi för att människors liv ska kunna gå ihop, säger barn- och äldreminister Åsa Regnér.

Vartannat år prövar försäkringskassan personers rätt till assistansersättning, en omprövning som många anser skapar en otrygg tillvaro hos dem som behöver assistansen. En del har fått mindre eller har blivit av med ersättningen efter en omprövning.

Åsa Regnér kommer kring jul att föreslå en frysning av dessa tvåårsomprövningar, något som sen riksdagen måste godkänna.

Vidare kommer regeringen föreslå en lagändring som stoppar effekterna av en dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFV) i juni. Förslaget kommer i december och Åsa Regnér hoppas att lagändringen kan genomföras till våren.

Bakgrunden till förslagen är den kritik som har varit mot försämringen av rätten till assistans.

Kritiken ökade efter att försäkringskassan tolkade junidomen på ett sätt som kan få flera tusen personer med funktionshinder att få sin ersättning sänkt.

Om detta varnade även Försäkringskassan i ett brev till regeringen.

En av domarna i HFV, Thomas Bull, gick ut i Ekot förra veckan och dömde ut myndighetens tolkning.

Försäkringskassan har dock hållit fast vid sin bedömning, och har gett sina handläggare instruktioner, som går ut på att de minuter eller timmar som går till att förbereda en aktivitet eller tiden mellan två aktiviteter inte längre ska räknas in för att få ersättning för assistansen.

Genom den lagändring som regeringen kommer att föreslå så måste myndigheten återgå till den tidigare praxis. Frågan är när i så fall, det vill säga hur ska försäkringskassan avgöra i de fall som den beslutar om från och med idag och fram till lagändringen är på plats nån gång till våren?

Försämringen av det statliga assistansstödet har pågått länge. Idag får drygt 15.000 personer ersättningen, det är tusen färre än 2015.

Från politiskt håll har man klagat på att systemet har "blivit för dyrt". Kostnaden är idag cirka 27 miljarder för staten och cirka 3 miljarder för kommunerna. Ökningen har framför allt berott på att fler assistanstimmar beviljats år efter år.  

Inför 2016 skrev regeringen i sitt regleringsbrev till Försäkringskassan att utvecklingen av antalet timmar måste brytas, något som regeringen fick skarp kritik för. Meningen försvann från regleringsbrevet året efter, men trycket på Försäkringskassan har bestått.

Bland annat pågår nu en utredning om bland annat just ökningen av antalet beviljade assistanstimmar. Den utredningen ska vara klar nästa år.

I december väntas också en utvärdering av hur två tidigare domar från HFV har slagit. Både brukare och företag som erbjuder assistans har kritiserat den hårdare praxis som har följt av dessa domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".