Leonardo Bonucci och Gianluigi Buffon i tårar efter matchen
Leonardo Bonucci och Gianluigi Buffon i tårar efter matchen. Foto: Luca Bruno

Sorg i Italien dagen efter ödesmatchen

2:10 min

Sverige går alltså vidare till VM och Italien hamnar utanför - för första gången sen 1958. Det är svårt för många italienare att smälta och det är förstasidestoff för såväl internationella - som italienska tidningar idag:

Italien utanför VM 

Adjö Italien 

Nu: Tillbaka till arbetet

Detta är några av rubrikerna i italienska tidningar idag. Flera kommentarer går ut på att man nu måste börja om från grunden för att bygga upp det italienska landslaget igen.

Tidningarna publicerar listor på vem som är bäst lämpad att ersätta Ventura som landslagstränare. Han är redan utdömd om man ska tro sociala medier.

Själv bad han på gårdagens presskonferens om ursäkt för resultatet, men sa att det inte var något fel på spelarnas arbete. Misstaget började med förlusten med 1-0 mot Sverige, sa Ventura.

Det italienska fotbollförbundet säger att framtiden tänker man prata om först imorgon, men att Italien inte går till VM är bittert, för en stor fotbollsnation som vunnit fyra VM-guld.

Tidningen Corriere della sera skriver att de ekonomiska förlusterna dessutom blir 100 miljoner euro eller motsvarande en miljard svenska kronor. Bland annat förlorar man en tv-publik som är lika stor som Sveriges befolkning, skriver tidningen syrligt.

Det blir dessutom mindre pengar till det internationella fotbollförbundet Fifa, för tv-rättigheter och sponsorer.

Många svenska supportar vaknade upp med ett leende på läpparna idag, bland annat Krister Svensson från Åby i Norrköping. Han sa att det var ganska nervöst att sitta på läktaren på arenan San Siro igår:

– Det var några situationer när de tryckte på lite. Samtidigt kände vi att Italien inte var så vassa och det var ju tur för oss, säger han.

Italienarna tycker ju att de var det bättre laget. Var det rättvist? 

– Det gäller ju att göra mål, och det gjorde vi i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista