bredband i kablar . Foto: Gunnar Lundmark/TT
Fiberkablar. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Bredbandspengar ska fördelas mer effektivt

Vill ta fram ny modell för bredbandsstöd
1:56 min

Post- och telestyrelsen vill att stöden till bredband blir mer effektiva och föreslår att man riktar de statliga pengarna dit behoven är som störst på ett tydligare sätt.

– Det handlar om att gå från ett system där varje bredbandsprojekt baseras på en enskild ansökan från byanät eller förening som söker stöd till att man ser med fågelperspektiv på länet och pekar ut vilka områden som har störst behov. För det är inte alltid det överensstämmer, säger Sara Andersson, chef för Post- och telestyrelsen, avledning för samhällsfrågor. 

Post- och telestyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag på hur statliga bredbandsstöd kan bli effektivare i framtiden och nå fler hushåll.

Istället för att lokala föreningar ansöker om pengarna vill PTS att myndigheter får ansvaret att kartlägga och prioritera stödområden för att sedan upphandla från företag som vill bygga.

Regeringen vill att hela Sverige ska ha tillgång till snabb uppkoppling om åtta år. Post- och telestyrelsen tror att målet blir svårt att nå med dagens system som styrs av lokala engagemang, menar Sara Andersson.

– Då kan man missa vita fläckar som inte haft förmåga att komma in med en ansökan.

Det har tidigare kommit kritik som handlar om att de statliga pengarna används i fel områden.

– Det kan vara i områden där det skulle ha byggts ändå med kommersiellt kapital.

Enligt Post- och telestyrelsen har även den parlamentariska landsbygdskommittén pekat på en likadan modell tidigare i år. PTS anser att modellen bör tas fram så snart som möjligt.

Digitaliseringsminister Peter Eriksson säger att det finns utmaningar i områden där det inte är lika lönsamt för företag att bygga.

– Det kräver en större insats från regeringens sida, räknar jag med. Det här förslaget är i den riktningen och vi får titta närmre på om det är precis så här vi tycker att det ska vara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".