Gråhårig man med skägg.
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Noella Johansson / TT

Liberalerna vill att fångar sitter tiden ut

1:06 min

Dömda brottslingar ska sitta hela strafftiden ut och villkorlig frigivning från fängelse efter två tredjedelar av strafftiden ska inte längre vara en regel.

Det föreslås i en motion till Liberalernas landsmöte som börjar på fredag.

– Det är en väldig konstig ordning att om man döms till ett visst antal år i fängelse, exempelvis sex år, då är väl det normala att man ska sitta i sex år. Att alla släpps ut efter fyra år är ju ganska konstigt. Då är det bättre att ha den ordningen som vi hade förut, döms man till sex år då sitter man sex år, och sen kan man släppas ut tidigare om man sköter sig och visar tecken på anpassning, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Partiledningen vill ta bort nuvarande generella regel om frigivning från fängelsestraff efter två tredjedelar av avtjänat straff. Motivet är att det inte skapar några drivkrafter hos den enskilde att förändra ett destruktivt handlingsmönster. I dag krävs synnerliga skäl för att inte bli villkorligt frigiven. 

Efter den så kallade Hagamannens frigivning tillsatte regeringen en utredning. Den blev klar i somras och kom fram till att det inte finns skäl att ändra reglerna om villkorlig frigivning. Bland annat saknas det forskning om huruvida längre fängelsestraff påverkar återfallsrisken. Utredningen pekar också på att det finns risk för godtyckliga bedömningar.

Jag tycker man ska ge drivkrafter och incitament att sköta sig till fångarna i våra fängelser.

Men Jan Björklund anser ändå att reglerna bör ändras.

– Jag tycker man ska ge drivkrafter och incitament att sköta sig till fångarna i våra fängelser. När man har missbrukat droger ska man delta i olika behandlingsprogram. Sen är det ju en bedömning som man gör om den här personen är redo att släppas ut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista