Anne-Marie Begler, Försäkringskassan.
Anne-Marie Begler, Försäkringskassan. Foto: TT

Omprövningar av rätten till LSS stoppas

"Vi kommer prioritera andra tvåårsomprövningar"
1:08 min

Flera tusen personer med funktionsnedsättningar slipper nu risken att få sänkt assistansersättning.

Försäkringskassan kommer inte att sänka ersättningen på grund av den senaste tidens domar.

Regeringen vill ändra LSS-lagen för att stoppa effekten av flera domar som har försämrat assistansrätten de senaste åren. Det meddelade ansvariga statsrådet Åsa Regnér på en presskonferens idag.

Samtidigt vill hon tillfälligt stoppa alla omprövningar av assistansrätten tills den stora LSS-utredningen blir klar i oktober nästa år.

Förslagen kommer att presenteras i riksdagen i december och Regnér hoppas att ändringarna kan träda i kraft till våren. Syftet är att ingen ska bli av med det statliga assistansstödet under större delen av 2018.

Frågan är vad som händer de närmaste fem månaderna, innan lagändringen.

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler säger till Ekot att myndigheten inte kommer att genomföra omprövningar som kan leda till att personer får minskad assistans på grund av de tidigare domarna.

Omprövningarna görs vartannat år och är obligatoriska. Men de kommer alltså att prioriteras bort, tills regeringens stopp införs till våren.

– Vi kommer prioritera andra tvåårsomprövningar, vi har ganska många som behöver göras och det är inte de här som träffas av den senaste tidens domar, säger Ann-Marie Begler.

Ann-Marie Begler välkomnar regeringens LSS-besked:

– Jag är väldigt glad över att regeringen har gjort det här ställningstagandet och att man så snabbt har gått ut med de inriktningar på de förändringar som ska göras, säger hon.

De domar som har begränsat assistansrätten kommer från Högsta förvaltningsdomstolen och är från juni i år och från 2012 och 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".