Man pekar med handen och talar i en mikrofon.
USA:s justitieminister Jeff Sessions Foto: Saul Loeb/TT.

USA:s justitieminister: "Jag har inte ljugit"

1:01 min

USA:s justitieminister Jeff Sessions gick till hårt försvar och höjde stundtals rösten när han skulle försvara sig mot påståenden om att ha misslett kongressen om sin vetskap om kontakter mellan ryska företrädare och medarbetare i Donald Trumps presidentkampanj.

– Jag kommer inte att acceptera, och tillbakavisar, anklagelser om att jag någonsin har ljugit under ed. Det är en lögn, sade Sesssions inför i representanthusets justitieutskott.

Sessions, som ledde Trumpkampanjens utrikespolitiska råd, säger att han inte minns det tillfälle då han sägs ha träffat en annan kampanjrådgivare, Carter Page. Page har hävdat att han berättat för Sessions att han förberedde ett besök i Ryssland och att han informerade Sessions om sina kontakter med Ryssland, rapporterar tidningen The New York Times.

Han medger dock under utfrågningen att han nu minns att han hade ett möte med Donald Trumps tidigare utrikespolitiske rådgivare George Papadopoulos. Men Sessions säger att han inte minns detaljerna i konversationen med Papadopoulos, som hävdar att han berättat för Sessions att han varit på besök i Ryssland.

Enligt Sessions kommer han nu ihåg att han sagt till Papadopoulos att han inte hade fullmakt att representera Trumpkampanjen i kontakter med den ryska regeringen.

– Jag sade det helt enkelt på det sättet, säger Sessions vid utfrågningen.

I FBI:s utredning framkommer det att Papadopoulos har erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med Ryssland, bland annat med en person med nära band till Kreml.

För Sessions är utfrågningen en svår balansgång, eftersom han vid minst två tillfällen tidigare - och under ed - sagt att han varken hade några möten med ryska representanter, eller kände till någon i kampanjen som hade det.

Detta trots att han själv hade flera möten med den ryske ambassadören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista