Serbien kan bli EU-medlem – trots odemokratisk utveckling i landet

1:35 min

Serbien ser just nu ut att stå närmast på tur för ett framtida EU-medlemskap men kritiker menar att EU tar alltför lätt på den alltmer odemokratiska utvecklingen i landet.

– Det här är ett land som enligt konstitutionen ska styras av regering och parlament, men istället har det alltmer blivit till en enmansshow, säger den serbiska journalisten Ljubica Gojgić.

Det är presidenten, med formellt begränsad makt, som tagit över showen. Serbiens tidigare premiärminister Aleksandar Vučić ställde i våras upp i presidentvalet som han enkelt vann, men många, som Ljubica Gojgić, menar att det i praktiken fortfarande är Vučić som också har kontroll över regeringen.

– Det är han, inte premiärministern, som inviger fabriker, meddelar löneförhöjningar och tar emot utländska besökare. Serbien har de senaste åren gått mot ett alltmer auktoritärt styre där landets ledare har kontroll över de viktigaste medierna, över rättsväsendet och över näringslivet, säger Lubica Gojgić.

Men det här blundar man för i EU när det kommer till Serbiens förhandlingar om ett framtida medlemskap, menar hon, eftersom Aleksandar Vučić samtidigt ses som en pålitlig samarbetspartner och en garant för stabilitet i en orolig del av Europa.

– Det finns till och med ett nytt ord för det här: Stabilocracy, stabilitet till priset av ett mer auktoritärt ledarskap, säger Ljubica Gojgić.

Nyligen sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att han räknar med ett serbiskt EU-medlemskap senast år 2025. Men systrarna Vesna Humanov och Nataša Radoja som säljer konst på en gågata i Belgrad tror inte på något EU-medlemskap.

– Varför skulle de vara intresserade av att få med Serbien? Och här förstår vi ju inte ens vad det innebär att vara EU-medlem, säger Vesna Humanov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista