Soldat framför en militär lastbil.
Soldater i utkanten av Harare. Foto: Philimon Bulawayo/TT

Militären nekar till rykten om kuppförsök i Zimbabwe

Skottlossning har hörts nära president Robert Mugabes privata residens i Zimbabwes huvudstad Harare tidigt på onsdagen, enligt vittnesuppgifter.  Rykten om en kupp har surrat, men militären nekar till ryktena i en tv-sändning, och säger att Mugabe är i säkerhet.

Befälhavare säger tidigt på onsdagen att landet inte genomgår en kupp, rapporterar flera medier.

– Det är inte ett militärt övertagande av regeringen. Vi vill försäkra landet om att hans excellens presidenten och hans familj är oskadda och att deras säkerhet är garanterad, säger en general i direktsänd tv.

I stället uppges militären rikta in sig på kriminella runt Mugabe. Så fort uppdraget är utfört ska allt återgå till det normala.

Minst tre explosioner har hörts i staden under natten och skottlossning har hörts nära presidentens privata residens, enligt vittnen.

– Från husets håll hörde vi 30 eller 40 skott som avlossades under tre eller fyra minuter strax efter klockan två på natten, säger en invånare som bor nära Mugabes herrgård i förorten Borrowdale, till AFP.

Landets arméchef Constantino Chiwenga krävde ett dygn tidigare ett omedelbart stopp för "utrensningar" inom regeringspartiet Zanu-PF av tidigare medlemmar i 1970-talets självständighetsrörelse. Chiwenga förklarade också att militären inte kommer att "tveka att gå in" för att försvara revolutionen.

Soldater tog under natten över landets statliga tv ZBC:s huvudkontor och några reportrar misshandlades, uppgav två ur personalen och en människorättsföreträdare, enligt Reuters.

Soldater ska ha sagt till personalen att "inte oroa sig" eftersom soldaterna bara är där som skydd.

Zimbabwes ambassadör i grannlandet Sydafrika, Isaac Moyo, avfärdade ryktena om en kupp tidigare på kvällen. Han sade då att regeringen var "intakt" och lade skulden för ryktesspridningen på sociala medier.

– Det är inget som händer egentligen, det är bara påståenden på sociala medier, sade han då till Reuters. Det är det enda officiella uttalandet som har kommit från regeringen.

Militärledningens krav om stopp för "utrensningar" stämplas som "förrädiskt" av det styrande partiet.

Militärens uttalande ska ses mot bakgrund av att landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa, som har starkt stöd av militären, nyligen fick sparken från sin post.

På andra sidan i maktkampen står den 93-årige presidenten Robert Mugabes 52-åriga hustru Grace Mugabe som verkar trakta efter sin makes jobb när han dör eller blir för sjuk för att behålla sin post.

Och om Grace Mugabe inte får jobbet så vill hon åtminstone försäkra sig om att hon går säker under en ny ledning i landet.

Grace Mugabe stöds av bland annat Zanu-PF:s ungdomsförbund som under dagen anklagade militärledningen för att underminera författningen genom sitt hot att ingripa i politiken.

USA uppmanade på tisdagen alla parter i Zimbabwe att lösa sina meningsskiljaktigheter lugnt och fredligt efter att soldater syntes runt huvudstaden Harare.

USA:s ambassad uppmanar sina medborgare att se till att vara skyddade under det osäkra läget. Ambassaden håller stängt under onsdagen.

Storbritanniens regering rekommenderar brittiska medborgare på plats i Harare att stanna inomhus på grund av den politiska situationen i Zimbabwe.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".