Bangladesh, rohingya
Bild från ett flyktingläger i Bangladesh. Bilden tagen 13 november 2017. Foto: A.M. Ahad

FN varnar: Alltfler rohingyabarn undernärda

"Här är enorma köer som ringlar sig"
2:25 min

I Bangladesh är alltfler barn bland rohingyaflyktingarna undernärda, varnar FN. Redan tidigare har det talats om att 75 utav 1 000 barn lider av allvarlig undernäring och riskerar att dö, men siffran stiger.

Rohingyerna som hålls instängda i ett område i södra Bangladesh på gränsen mot Burma är helt beroende av mat från biståndsorganen och myndigheterna för att överleva.

Det packas ihop potatis, salt, socker och mycket annat. Militärer packar ihop röda tygsäckar att dela ut. De arbetar fort för rohingyerna är totalt beroende av dessa leveranser av mat:

– Här är enorma köer, som ringlar sig, säger Alice Petrén på plats.

Enligt militärchefen har de här nödställda på flykt undan våld i Burma hittills väntat i två timmar och står helt tålmodigt.

Men enligt FN:s barnfond Unicef som slagit larm om både vattenbrist och undernäring kan det ta både sex och åtta timmer att nå fram för att få sin matpåse.

Över hälften av flyktingarna är barn och många har kommit ensamma och ska klara att få mat på egen hand. Merparten har kommit med sin mamma och syskon, medan pappan saknas - kanske dödad i Burma och även dessa lider av matbrist.

De ensamstående småbarnsmammorna vittnar om att de inte klarar att köa timvis.

FN:s barnfond uppskattar att minst 25 000 barn lider av allvarlig undernäring och riskerar att dö.

Bland lokala bangladeshier, som också är fattiga, talas det om att flyktingar sålt sina ransoner på den lokala marknaden, något som rohingyerna förklarat med att de har behövt byta mat mot kläder, filtar och ved att elda med.

De hålls inom ett stängt område, och utan rättslig status här i Bangladesh har de inte rätt att jobba, vilket gör de sårbara för trafficking i hopp om att få mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".