Mugabe
1 av 2
Representant från militären, Sibusiso Moyo. Till höger: Landets ledare Mugabe.
Zimbabwe
2 av 2
Militärfordon står på en gata i Zimbabwes huvudstad, bild från 15 november 2017.

Militären i Zimbabwe har tagit över landets statstelevision – förnekar statskupp

"Läget är mycket spänt"
1:48 min

– Det här är inget militärt övertagande av regeringsmakten, försäkrade en talesperson för Zimbabwes militär i den nyss övertagna statstelevisionen i natt. Och tillade att president Mugabe är i säkerhet och att militären bara hanterar kriminella personer i hans närhet.

Talespersonen sa också att situationen kommer återgå till det normala så fort man är klara med sitt uppdrag.

Runt om på Harares gator har militär utposterats i natt, det har hörts flera explosioner, utanför stan står stridsvagnar placerade. Uppgifter från nyhetsbyråer talar också om att president Mugabes privata residens är omringat av militär.

Bakgrunden är en lång maktkamp inom regeringspartiet ZANU-PF mellan vicepresident Emmerson Mnangagwa och presidentens fru Grace Mugabe - om vem som ska ta över efter den nu 93-årige Robert Mugabe som lett landet i 37 år. Maktkampen slutade förra veckan med att vicepresident Mnangagwa sparkades, uteslöts ur partiet och gick i exil.

Men Mnangagwa har mäktiga vänner, och arméns intåg på den politiska scenen i natt kom mindre än 24 timmar efter att arméchefen Constantine Chiwenga i går hotat att intervenera om inte regeringspartiet sluta trakassera partiets hjältar från befrielsekriget.

Mnanagagwa är själv av det gamla gardet, och många inom makten har liksom honom känt sig hotade av presidents frus allt större inflytande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".