Ekeroth
Bilder från nattklubbens övervakningskamera. Ekeroth är inringad på bilden. Foto: TT

Ekeroths misshandelsdom i hovrätten

Ekeroths misshandelsdom i hovrätten
1:57 min

I juni dömdes Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth för ringa misshandel, efter ett bråk utanför en nattklubb.

När fallet i dag prövas i hovrätten vill Kent Ekeroth frikännas - och försvaret lägger fram ny bevisning. Försvarsadvokat Johan Eriksson hävdar bland annat att ett vittne har färgats av sitt motstånd till SD.

- Det är ett känt faktum att man gärna vittnar för folk man tycker om, och emot folk man inte tycker om. Det vill jag ha som en bakgrundsmusik när man lyssnar på bevisningen, sade försvarsadvokat Johan Eriksson till Ekot strax innan förhandlingarna inleddes.

Vad skulle det ha spelat för roll i den här målet?

- Samma som om man tänker sig en korvkö där du står med en kamrat och den kamraten får ett slag, och blir tilltalad på ett dåligt sätt. Då kommer du att tycka lite dåligt om den som slår, och det kanske påverkar ditt sätt att berätta om händelsen.

Det uppmärksammade fallet handlar om ett bråk i en krogkö vid Stureplan i Stockholm. En film från en övervakningskamera visar hur Kent Ekeroth - som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna - blir nekad inträde - och sedan utdelar en örfil mot en man i kön.

Kent Ekeroth hävdar att han agerade i självförsvar - efter att själv ha blivit slagen. Ett slag som inget av de vittnen som hördes i tingsrätten sett.

Stockholms tingsrätt köpte inte Kent Ekeroth förklaring om nödvärn, och han dömdes för ringa misshandel till 60 dagsböter. När fallet i dag prövas i hovrätten lägger försvaret fram ny bevisning.

Förutom att ett av vittnena ska ogilla Sverigedemokraterna handlar det bland annat om att en vakt som har vittnat mot Kent Ekeroth tittar åt ett annat håll när händelsen i krogkön inträffar.

Så här sade Johan Eriksson till Ekot strax innan förhabndlingen inleddes.

- Det är en nödvärnsrättegång. I növärnsmål så ska åklagaren motbevisa den invändning som man gör, och det menar jag att åklagaren inte gör.

Kent Ekeroth - som har tagit en så kallad time-out från riksdagen - har redan uppmanats att permanent lämna sin plats i justitieutskottet. Och om den fällande domen står sig kan kan han inte längre företräda Sverigedemokraterna på någon nivå, skriver gruppledaren Mattias Karlsson i ett sms till Ekot nu i dag.

Frågan om en eventuell uteslutning hanteras av partiets medlemsutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".