Peter Ekborg, generaldirektör på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Risken är att arbetslösa inte söker rätt typ av jobb, enligt Peter Ekborg, generaldirektör på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Arbetslösa riskerar att gå utan jobb onödigt länge

2:11 min

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingens sätt att bedöma vad som är ett lämpligt arbete för en arbetslös person. Det framkommer i en ny rapport.

Enligt granskningen förmedlar inte Arbetsförmedlingen information till a-kassan om en jobbsökande som de ska. Till exempel kan det handla om att någon inte utökat sitt jobbsökande till nya yrken eller nya platser som förväntat. 

IAF:s generaldirektör Peter Ekborg ser stora risker med bristerna. 

– Det riskerar att förlänga tiden i arbetslöshet för den enskilde, säger han.

Varför skulle det leda till längre tid utan jobb? 

– Ja, är det så att man inte tydligt kan definiera vad som är ett lämpligt arbete för den enskilde så finns ju risken att den enskilde inte söker rätt typ av arbeten och i och med det förlänger sin tid i arbetslöshet, säger Peter Ekborg. 

Arbetsförmedlingen ska bedöma vad som kan vara ett lämpligt arbete för den som är arbetslös utifrån flera kriterier som till exempel utbildning och erfarenhet, och om man matchar några lediga jobb. 

När Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, granskat över 700 ärenden och gjort intervjuer med arbetsförmedlare och a-kassor framkommer stora brister. I 80 procent av fallen har Arbetsförmedlingen inte gjort välgrundade bedömningar av vad som är lämpligt arbete, enligt IAF, och det riskerar alltså att förlänga tiden i arbetslöshet.

Björn Johansson, sektionschef på Arbetsförmedlingen säger att de har jobbat på att bli bättre på det här sedan 2015. 

– Vi har helt klart inte varit tillräckligt tydliga med vad det är som förväntas av de arbetssökande i förhållande till arbetslöshetsförsäkringen, säger han. 

IAF menar att risken är att tiden i arbetslöshet förlängs, är det din bedömning också? 

– Ja, i vissa fall kan det ju vara så. 

En ny, mer systematisk arbetsmetod för bedömningarna ska tas i bruk under 2018, enligt Björn Johansson.

I takt med att arbetslösheten pågår ska den som har a-kassa söka jobb i ett större område, både geografiskt och yrkesmässigt. I    de flesta fall sker inte det och Arbetsförmedlingen får också här allvarlig kritik från IAF, för att man sällan eller aldrig underrättar a-kassan om att sökområdena inte har vidgats. 

Enligt generaldirektör Peter Ekborg kan a-kassa ha betalats ut felaktigt. 

– Konsekvensen kan ha blivit felaktiga utbetalningar i systemet, säger han. 

Av medicinska skäl eller familjeskäl kan den som är arbetslös vara förhindrad att ta ett lämpligt arbete, men enligt IAF:s granskning följer inte Arbetsförmedlingen upp om läget förändras. 

Kritiken i rapporten som publiceras på onsdagen är allvarlig, bristerna bedöms kunna skada förtroendet för a-kassesystemet, säger Peter Ekborg. 

– Ja, jag menar nog att de kan göra det. Hela försäkringen är ju till för att man snabbt ska ställa om från ett arbete till ett annat. Om inte en så central del som bedömningen av lämpligt arbete fungerar är den risken ganska stor. 

Kravet på Arbetsförmedlingen blir att senast i slutet av april 2018 berätta vad man har gjort för att lösa problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista