Akutmottagning och röntgenplåtar på skallar
1 av 2
Foto: TT
Johan Undén.
2 av 2
Skallskador behöver uppmärksammas mer av samhället, säger överläkare Johan Undén (t h) i Lund. Niklas Marklund (t v) är specialist på skallskadorna inom idrotten. Foto: Odd Clausen.

"Samhället underskattar skallskador"

"Har stor påverkan på livskvalitet och kostnader"
1:50 min

Många drabbas av skallskador någon gång i livet. Nu kommer kritik att skadorna inte får tillräckligt med uppmärksamhet i samhället och politiken.

Budskapet kommer från en kongress just nu i Lund för vårdpersonal som behandlar skallskadade. Johan Undén är överläkare och docent i Lund.

– Samhället och politikerna underskattar vikten av skallskador, hur stor påverkan det har på samhället, både när det gäller livskvalitet och kostnader, säger han.

Lätt skallskada, det vill säga hjärnskakning, utgör mer än 90 procent av fallen. Men trots namnet ”lätt”  får varannan patient, enligt vissa studier, svåra symptom länge, enligt Johan Undén. Till exempel koncentrationsproblem, trötthet, yrsel och depression.

Ett samhällsområde där skallskador då och då får stor uppmärksamhet är idrotten. Niklas Marklund är professor och överläkare i Lund och specialist på skallskador i idrotten.

– De svåra skallskadorna är trots allt ovanliga, men de milda, de som kallas hjärnskakningar, är väldigt vanliga, säger han. Och problemet är att även om kanske 90 procent tillfrisknar inom en månad och mår relativt väl, så är det här tecken på en hjärnskada, säger han.

– Det betyder också att tio procent har kvarstående problem långdraget efter sin hjärnskakning.

 Vad är det de råkar ut för inom sporten?

– Det som är karaktäristiskt är att du får en snabb rotation av huvudet, du kolliderar med annan spelare eller får en smäll och ramlar i marken, eller vad det kan vara.

Vilka idrotter är farligast?

– Man kan ta upp kampsporterna naturligtvis, boxning är den farligaste och dödligaste sporten. Sedan kan ishockeyn, som har ett växande problem med hjärnskakning, nämnas. Alla sporter där det finns en risk att du får ett sånt där kraftigt våld mot huvudet, säger Niklas Marklund.

Det här är den första kongressen i Sverige som inriktar in sig just på skallskador. Det är hög tid, tycker Johan Undén, med tanke på hur många som drabbas någon gång i livet och att skallskador är den vanligaste orsaken till död hos unga vuxna. 

– I vissa studier har ungefär en tredjedel av alla upp till 25-års åldern råkat ut för en skallskada som behöver sjukhusvård, så det är ju en jättevanlig orsak att man söker vård, säger Johan.

Och hur bra är då sjukvården på att behandla och bota de här skadorna?

– Problemet med hjärnskador är att om får man en så kallad irreversibel hjärnskada, så är det väldigt svårt att behandla. Vi kan inte skapa nya hjärnceller, säger Johan Undén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".