Robert Mugabe håller sin upp en knuten näve under presidentinvigningen
Arkivbild. Foto: TT

Expert: Mugabe kommer sluta som en symbolisk galjonsfigur

1:13 min

Militären i Zimbabwe har tagit makten i landet. Men Henning Melber, expert på Zimbabwe, tror inte att politiken förändras om president Robert Mugabe tvingas bort.

Den militära närvaron har under natten till onsdag ökat i Zimbabwe och militären har tagit makten i landet. Det hela rör sig om en maktkamp om vem som ska efterträda den sittande presidenten Robert Mugabe, som är 93 år gammal.

– Som det ser ut nu så kommer Emmerson Mnangagwa tillsammans med andra betrodda partimedlemmar styra. De kommer att fortsätta som det civila politiska ansiktet utåt i Zimbabwe. Militären kommer att hålla sig i bakgrunden som förr. Men alla vet att om saker inte utvecklar sig som militären vill, så ingriper de som den verkliga maktfaktorn de är, säger Henning Melber, expert på Zimbabwe.

Henning Melber är forskare vid Nordiska Afrikainstitutet och expert på Zimbabwe. Han påminner om att militären varit en viktig maktfaktor i Zimbabwe åtminstone de senaste 20 åren.

Nu tippas den sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa vara näst i tur att styra landet. Det var i början av november som Mnangagwa petades från posten som vicepresident. Anledningen bedömdes vara en metod för att bereda väg för Grace Mugabe, presidentfrun, till makten.

– Grace Mugabe anses vara en girig och ambitiös person och hon har aldrig varit särskilt populär bland befolkningen. Så om Grace fråntas möjligheten att efterträda sin make så kommer det knappast bli ett ramaskri, säger Henning Melber.

Gällande politiken i Zimbabwe så tror Henning Melber att inte mycket kommer att förändras. Om det blir Emmerson Mnangagwa som tar över makten, så kommer partiet Zanu-PF fortsätta styra landet som tidigare.

– Jag tror att den viktigaste förändringen är Robert Mugabe. Han förväntades styra landet för resten av sitt liv, men nu kommer han i bästa fall sluta som en symbolisk galjonsfigur och att han ger upp den verkliga makten. Det är den enda fundamentala förändringen, säger Henning Melber, expert på Zimbabwe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista