Bild från arbetsdomstolen.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Anställda måste flytta med myndighet

1:50 min

Facken förlorade ett viktigt mål i Arbetsdomstolen i dag om villkoren för de anställda när myndigheter flyttar. Enligt AD är de anställda tvungna att följa med till den nya orten, alternativet är att säga upp sig själv.

– Det här är ju så klart tråkigt att vi inte fick framgång i den här situationen men det viktiga har hela tiden varit att vi ska få en tydlighet i vad som gäller, säger facket ST:s förbundsjurist Veera Littmarck. 

ST och Jusek hade stämt staten i Arbetsdomstolen. De ansåg att sex medlemmar på Fastighetsmäklarinspektionen som flyttar till Karlstad i december inte skulle vara arbetsskyldiga i Karlstad, och att myndigheten skulle behöva säga upp dem. 

Men AD går på statens linje, vilken är att om den anställde inte har det inskrivet i sitt avtal att man bara ska jobba i Stockholm, är man tvungen att följa med. Alternativet är att säga upp sig själv. 

– Det innebär ju att vi kan fortsätta att hävda principen att man har en arbetsskyldighet på den nya orten i de fall man inte har kommit överens om en begränsad arbetsskyldighet till viss ort, säger Hedda Mann, biträdande chefsjurist på Arbetsgivarverket. 

Skillnaden i villkor för den enskilde som inte flyttar med blir stor. Att bli uppsagd kan ge ett års uppsägningstid med lön, att säga upp sig själv kan göra att man får karenstid i a-kassan. 

Regeringen har bestämt att elva myndigheter med över 500 anställda ska flytta från Stockholm till andra orter. AD är tydlig i domen att den bara gäller de fall där hela myndigheter flyttas. 

ST:s förbundsjurist Veera Littmarck säger att statligt anställda ska se över sina anställningsavtal. 

– Om man inte är intresserad av att när som helst kunna bli omflyttad till en annan del av landet. 

Civilminister Ardalan Shekarabi är positiv till dagens dom.

– Jag välkomnar att Arbetsdomstolen har klarlagt de arbetsrättsliga förutsättningarna. 

Facket drar slutsatsen att det här kan göra att staten som arbetsgivare blir mindre attraktiv. Vad tror du om det? 

– Jag är övertygad om att Sverige vinner på att staten har en starkare närvaro i hela landet, säger Ardalan Shekarabi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista